Светлото момиче Тони Димитрова с грандиозен концерт в НДК за рождения си ден

Публикувано:
17:42ч / 12.01.2024г
Брой прочитания:
593
Брой коментари:
0

Грандиозен концерт изнесе за рождения си ден Тони Димитрова на 10 януари 2024 г. в зала 1 на НДК. Имахме щастието да го съпреживеем с Владимир Дворецки сред нейните специални гости – певци, композитори, автори на текстовете й, хора, с които е работила през годините. В началото на сценичната си кариера, изключително популярната днес певица беше харесала едно мое младежко стихотворение, по което Стефан Маринов създаде песента „Понякога“. Трогната съм, че и досега Тони държи на тази песен, изпълни я и на предишния си голям концерт в НДК през юни 2023 г., когато също ни покани с мъжа ми като специални гости.

За концерта на 10 януари т.г. билетите бяха разпродадени много преди датата. Близо 4-хилядната зала 1 на НДК се препълни, включително и на втори балкон всички места бяха заети. Да чуят обичаната изпълнителка бяха дошли гости не само от любимия й Бургас, но и от много други градове и села от страната. Тони изброи някои от тях и прочете няколко от стотиците поздравления за рождения й ден, получени от сутринта по електронната поща и в месинджъра – изключително поетични, вдъхновени от таланта и личността на голямата певица.  

В програмата тя беше включила песни от различни години, както и най-новата – „Помниш ли“, с автори Иван Гогов и Яна Вълчева. Обеща и още една нова, подготвена с братята Благовест и Светослав  Аргирови, с които напоследък имат успешни съвместни изяви. Те и на този концерт пяха заедно с Тони.

По-късно братя Аргирови се появиха отново, но вече за да дирижират публиката! Цялата зала изпълни: „Честит рожден ден!“ по мелодията на „Happy Birthday“, а през това време на сцената се кипреше огромна торта.

Други двама приятели на рожденичката – Драгомир Драганов и Виктор Калев, също изпяха една песен с нея.   

Възторг предизвика дуетът на Тони с нейната прекрасна и не по-малко гласовита дъщеря Магдалена, която обаче се е насочила към друга сфера – криминалистиката.

Тони Димитрова в дует с дъщеря си Магдалена, вляво е диригентът Левон Манукян

Особено вълнуващ беше моментът, когато певицата припомни стих от песента „Вечерен вятър“: „Пред вратата, пак само, чака светлото момиче…“ „Аз съм светлото момиче!“ – каза Тони. И друг път тя е споделяла, че, когато е чула за първи път е чула песента, е помислила, че е писана за нея, и я е заобичала с цялото си момичешко сърце – и самата песен, и изпълнителите й, група „Тоника СВ“. На рождения си ден Тони Димитрова покани Милица Божинова от някогашната популярна група да изпеят заедно незабравимия текст на поета Георги Белев по музика на Маестро Стефан Диомов.

Тони Димитрова, Стефан Диомов, Билица Божинова

Имахме шанса да бъдем на масата зад тази на Маестрото и станахме непосредствени свидетели на трогателната сцена, когато Тони и Милица, изпълнявайки песента „Вечерен вятър“, се приближиха към именития композитор, за да му изразят обичта и уважението си. Поздравявайки рожденичката, Стефан Диомов й подари голям букет и каза, че е написал първата си песен за нея преди 27 години. После е написал още песни за нея и винаги е вярвал в таланта й. Ако в самото начало на кариерата й обаче му бяха казали, че тя ще празнува рожден ден пред препълнената с хиляди зрители зала 1 на НДК, нямало да повярва.

Маестро Стефан Диомов говори за Тони Димитрова

Ключов момент в концерта на Тони  Димитров в зала 1 на НДК по случай рождения й ден беше включването в него на пишеща машина! Известно е, че певицата с вълшебен глас е започнала професионалния си път като машинописка. Тя показа пред многохилядната публика, че все още е перфектна и в тази сфера с виртуозното си солово изпълнение на „Машинописецът – пиеса за пишеща машина и оркестър“ от Лерой Андерсън. В този етюд тя прояви и артистичния си талант, в което достойно й партнираше диригентът Левон Манукян.

Видеозапис на част от изпълнението на „Машинописецът“ може да видите тук.

Накрая на сцената се появи отново впечатляващата торта, избухнаха гигантски бенгалски огньове, посипа се дъжд от светлини. Бляскав финал на този ярък концерт!

Благодарим ти, мила Тони, за огромната радост, която ни достави! Чакаме следващия ти концерт на 8 юни в зала 1 на НДК!

Гергина Дворецка

Още по темата:

Стихотворението ми, което ме срещна с Тони Димитрова

НДК, 10 януари 2024 г. Владимир Дворецки с букета ни за рождения ден на Тони Димитрова пред плаката за следващите й концерти през годината

Повече снимки от събитието може да видите тук и тук.

Източник: www.evropaworld.eu