Световна премиера на радиооперата „Синьото пиано“ в БНР

Публикувано:
15:33ч / 03.05.2023г
Брой прочитания:
135
Брой коментари:
0

Албена Врачанска се завръща в програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ със световна премиера на своята радиоопера на 3 май от 19.00 в Първо студио на БНР. Либретото и мизансценът са дело на Матиас Фогт. „Синьото пиано“ представя историята на две еврейски пианистки, които стават жертва на Сталин и Хитлер. Заради произхода си едната попада в ГУЛАГ, а другата – в концентрационния лагер Терезиенщат.

Спомените за тяхната съдба разказват Синтия Кнох (сопран), Наама Лиани (мецосопран), Ансамбъл MYX`D, Стефания Янкова (виола), Борис Будинов (перкусии) и Матиас Фогт (четец). 

ВХОДът е с ПОКАНИ. Могат да бъдат взети от Информацията в БНР.

🎼 MYX’D е „ансамбъл във фокус“ в 54-тото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ с трилогията „Съвременната класика: звуците на днешния ден“. Всяка от трите части има своя типология: радиоопера, музика в театъра, на киното, на акцентни композитори.

В първото си участие – „Синьото пиано“, ще ни пренесат в света на авангарда и експерименталното.

Радиооперата е модерен жанр в края на 20-те години на 20. век (Брехт, К. Вайл, Хиндемит) и след войната. Албена Врачанска и Матиас Фогт се обръщат към този жанр заради неговия потенциал за излъчване по радиото, което, за разлика от традиционната оперна сцена, е в състояние да пренесе посланието до много по-голяма аудитория.

Създаването на операта съвпадна с периода на Ковид-19, поради което на четири пъти е предвиждана световната ѝ премиера: април 2020, Първо студио на БНР, в рамките на XXIII издание на международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISIMO, с нова дата през ноември; януари и април 2021, операта в Анаберг Буххолц – Германия, всички те анулирани заради Ковид.