Световна премиера в юбилейната година за Хора на виенските момчета

Публикувано:
09:59ч / 24.11.2022г
Брой прочитания:
69
Брой коментари:
0

Хорът на виенските момичета, които са част от световноизвестния Хор на виенските момчета, ще пее за първи път заедно с момчетата на Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2023 г.

Юбилейната 525-а година от основаването на Хора на виенските момчета ще започне със световна премиера на 1 януари 2023 г. Хорът на момчетата и момичетата ще изпълни заедно с Виенската филхармония под ръководството на маестро Франц Велзер Мьост „Френска полка“ на Йозеф Щраус. Хорът на виенските момичета е създаден през 2004 г. към Хора на виенските момчета. В момента в него участват 25 момичета на възраст от 9 до 15 години. Момичетата се изявяват основно във Виена. Те учат в различни училища и репетират два пъти седмично в кампуса на хора.

Сценичните костюми на малките хористки са дело на австрийската модна дизайнерка Ева Полешински. Те са вдъхновени от моряшките униформи на членовете на Хора на виенските момчета. Новите костюми ще бъдат показани за първи път на сцената на Златната зала във виенския Музикферайн по време на Новогодишния концерт. Облечени в тези моряшки униформи, момичетата ще участват и в юбилейния концерт на Хора на виенските момчета, който ще се проведе на 14 май следващата година отново в Златната зала на Музикферайн.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София