Виена въвежда за първи път в света жестомимичен превод в градския транспорт

Публикувано:
12:00ч / 22.11.2022г
Брой прочитания:
89
Брой коментари:
0

Виена първа в света пуска аватар, наречен Ирис/Iris, в градския транспорт за хора с увреден слух. Виртуалният служител на общинското транспортно предприятие „Виенски линии“ предлага в реално време оперативна информация и съобщения за неизправности на жестомимичен език. В момента се тества версията за Android, а на следващ етап ще има и за iOS.

В рамките на пилотния проект в момента във Виена се разработва програма, с която информацията за смущения в обществения транспорт може автоматично да се превежда на жестомимичен език. С помощта на анимирани видеоклипове преводът ще отива директно в приложение на смартфона на пътниците с увреден слух.

Когато поради някаква причина метровлаковете, например, не се движат, в превозните средства и на метростанциите се съобщава за проблема. Информация има и на уебсайта, и в приложението WienMobil. Виена иска да направи тази информация още по-лесно достъпна за около 10 000 души с увреден слух в Австрия и 500 000 в Европа. За тях жестомимичният език е майчин и информацията на „нашия език“ често е трудна за разбиране. Поради това е важно информацията за аварии или друг вид смущения в движението по определени линии да се предоставя и на жестомимичен език.

В мрежата на градския транспорт във Виена има близо 5000 спирки. Около 30 вида смущения в нормалното изпълнение на транспортния процес могат да бъдат преведени предварително. В случай на повреда информацията се превежда почти на живо и автоматично и на жестомимичен език. Анимираните видеоклипове ще се възпроизвеждат в приложението WienMobil, което предоставя информация за обществения транспорт в града и където могато се купят дигитални билети за пътуване.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София