„Тони Ердман“ е носител на наградата „ЛУКС“ за 2016 г.

Публикувано:
15:36ч / 23.11.2016г
Брой прочитания:
340
Брой коментари:
0

На церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви победителя в тазгодишното, 10-о издание на филмовата награда „ЛУКС“. Това е филмът „Тони Ердман“, който е копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура.

Мартин Шулц поздрави финалистите, както и режисьора на победилия филм Марен Аде и нейния екип и каза: „Поздравявам сърдечно екипа, реализирал „Тони Ердман“. Този филм, комбинация между тъмна комедия и комична драма, описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща ѝ. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на застаряващо и конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях“.

Председателят на Комисията по култура и образование Силвия Коста (С&Д, Италия) каза „За десет години сто филма бяха промотирани в кината из цяла Европа благодарение на наградата „ЛУКС“, която даде гласност и отвори поглед към историята на Европа. С наградата „ЛУКС“ много независими филмови студия и техните млади автори достигнаха публика в други страни благодарение на субтитрирането на 24-те официални езика на ЕС. Наградата подсилва разнообразието и богатството на европейското кино, неговите теми, чувствителност и езици. Залагането на и инвестирането във европейското кинематографично изкуство е една от ключовите стъпки в изграждането на „Европа на културата“, в която вярваме. Нашият ангажимент за бъдещето е да подсилим наградата, като изведем филмите финалисти дори и извън Европа, започвайки от страните от Средиземноморието.“

Другите двама финалисти в тазгодишното издание на наградата бяха филмите „Като отворя очи“ (Франция, Тунис, Белгия, ОАД) на Лейла Бузид и „Животът ми като Тиквичка“ (Швейцария, Франция) на Клод Барас. Всяка година победителят се определя чрез гласуване на членовете на Европейския парламент.

ЕП заплаща разходите по изготвянето на субтитри за трите филма финалисти на 24-те официални езика на ЕС. Победилият филм ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.

Трите филма финалисти се прожектират в 28-те държави членки на ЕС по време на Филмовите дни ЛУКС 2016 между септември и декември. Това се прави с цел по-добро разпространение на европейски филми на територията на ЕС, промотиране разнообразието на европейското кино пред възможно най-много европейци, както и предизвикване на дискусия по основните обществени въпроси, разгледани в избраните филми.

В България „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ и „Като отворя очи“ ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, лентата „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 11 декември във Варна (ФКЦ), а „Тони Ердман“ – на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс).

 

Връзки:

–          Интернет страница на наградата „Лукс“:

http://luxprize.eu/home;

–          Присъждане на наградата „ЛУКС“ за 2016 – откъси от церемонията:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Assetdetail.aspx?ref=I129413;

–          Присъждане на наградата „ЛУКС“ за 2016 – интервю с лауреата:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Assetdetail.aspx?ref=I129414;

–          Наградата „ЛУКС“ 2016: интервю с режисьорите на филмите от официалната селекция:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Assetdetail.aspx?ref=I129412;

–          „Като отворя очи“ на Лейла Бузид:

http://www.luxprize.eu/movies/2016/%C3%A0-peine-j%E2%80%99ouvre-les-yeux-i-open-my-eyes;

–          „Животът ми като Тиквичка“ на Клод Барас:

http://www.luxprize.eu/movies/2016/ma-vie-de-courgette-my-life-courgette;

–          „Тони Ердман“ на Марен Аде:

http://www.luxprize.eu/movies/2016/toni-erdmann

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България