Три филма с българско участие са претенденти за наградата LUX

Публикувано:
14:55ч / 04.07.2017г
Брой прочитания:
107
Брой коментари:
0

Филмите, които тази година се борят за кинонаградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия. Три заглавия са с българско участие. В надпреварата ще участват 10 филма. От тях ще бъдат избрани три филма финалисти, които ще бъдат прожектирани в цяла Европа, а разходите за изготвяне на субтитри на официалните езици на ЕС – поети от Европейския парламент.

Филмите в изданието за 2017 г.

Десетте селектирани филма включват разнообразни жанрове – от политическа сатира до социално изследване – и описват различни характери и житейски ситуации. Три от филмите са свързани с България:

–          „Слава“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българо-гръцка продукция, разказваща истинската история на кантонер, който открива голяма сума пари на релсите и ги предава на полицията;

–          „Белгийският крал“ (King of the Belgians) на Питър Бросен и Джесика Удуърт е копродукция на Белгия, Холандия и България. В тази измислена история белгийският крал се озовава в Турция в момент, в който част от Белгия обявява независимост. Тогава той решава да се завърне спешно в страната си, но поради липса на полети е принуден да прекоси Балканите;

–          Действието във филма „Уестърн” (Western) на германската режисьорка Валеска Гризебах се развива в България, където са изпратени група германски строителни работници. Филмът е копродукция на Германия, България и Австрия.

Останалите номинирани филми са:

–          „A Ciambra“ на Джонас Карпиняно (Италия/Бразилия/САЩ/Франция/Германия/ Швеция);

–          „120 удара в минута“ (120 Battements par minute) на Робин Кампийо (Франция);

–          „Каменно сърце“ (Hjartasteinn) на Гудмундур Арнар Гудмундсон (Исландия/Дания);

–          „Sámi Blood“ (Sameblod) на Amanda Kernell (Швеция/Дания/Норвегия);

–          „Лято 1993“ (Estiu 1993) на Карла Симон (Испания);

–          „Последното семейство“ (Ostatnia rodzina) на Ян Матушински (Полша);

–          „Другата страна на надеждата“ (Toivon Tuolla Puolen) на Аки Каурисмаки (Финландия/Германия).

Селекцията бе представена на 2 юли от Хелга Трюпел, заместник-председател на комисията по култура в ЕП, депутатите Мартина Длабайова (АЛДЕ, Чехия) и Богдан Вента (ЕНП, Полша) и координаторката на филмовата награда LUX Дорис Пак.

От тези филми ще бъдат определени трите филма финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни от ЕС през есента в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Носителят на наградата LUX ще бъде определен от депутатите в ЕП, а церемонията по награждаване ще се проведе на 15 ноември по време на пленарното заседание в Страсбург.

Признанието на публиката за 2016 г.

На церемонията в Карлови Вари бе обявен и филмът от конкурса за 2016 г., получил най-много гласове от публиката в Европа. Това е комедията „Тони Ердман“ на германската режисьорка Марен Аде, която по-рано спечели и гласовете на депутатите в ЕП.

Наградата LUX

Годишната филмова награда LUX е начин, по който Европейският парламент подкрепя създаването и разпространението на европейски филми, разпалването на дебат по социални и политически теми и утвърждаването на европейските ценности.

*             *             *

Връзки:

–          Официална страница на филмовата награда LUX:

http://luxprize.eu/;

–          Наградата LUX през 2016 г.:

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/20160826TST40204

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България