В деня на Европа в зала „България“ ще звучи Девета симфония на Бетовен

Публикувано:
09:29ч / 03.05.2019г
Брой прочитания:
161
Брой коментари:
0

В деня на Европа в зала „България“ ще прозвучи най-известната симфония на Бетовен – Симфония N 9. Още след написването й през 1824 г., тя завладява сърцата на слушателите и славата не я напуска до днес. Познатата на всички „Ода на радостта“ по Фридрих Шилер, която звучи в последната й част, я превръща в първата по рода си симфония, в която има човешки гласове. През 1985г. „Одата на радостта“ в аранжимент на Караян става официален химн на Европейския съюз. И до днес симфонията е символ на на обединение и на надежда за един по-добър свят.

Диригент на концерта е Саша Гьотцел, чиито гостувания се приемат с еднаква радост както от публиката, така и от оркестъра. Гьотцел е учил при Зубин Мета, Рикардо Мути и Сейджи Озава и работи с артисти като Анна Нетребко, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Рене Флеминг. Той е главен диригент на оркестъра в Куопио (Финландия) и артистичен директор на Симфоничния оркестър „Borusan“ в Истанбул, като същевременно е чест гост-диригент на фестивала „Pasific Music“, основан от Ленард Бърнстейн. Неговите участия на Би Би Си Промс и на Залцбургския фестивал го правят всеобщ любимец.

В звездния солистичен състав ще чуем стовноизвестните Цветелина Василева (сопран), Мариaна Пенчева (мецосопран), тенорът Михаил Михайлов и басът Пламен Бейков. В концерта участва и Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Билети на цени от 25 до 50 лв все още са налични на касата на зала „България“, eventim, epaygo и ticketsbg.

Източник: Софийска филхармония