Прояви по повод Деня на Европа, 9 май 2019 г.

Публикувано:
08:23ч / 03.05.2019г
Брой прочитания:
282
Брой коментари:
0

Денят на Европа 9 май ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. 

На 9 и 10 май от 21:30ч. в Пловдив жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят вечната тема за правото на избор на всеки човек през античната история на „Града на седемте тепета” и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. Престижният „Фестивал на светлините“ гостува за първи път в страната ни по покана на Представителството на Европейската комисия в България, Бюрото на Европейския парламент и Общинска фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен.

Представителството на Европейската комисия в България е организатор и партньор на редица други събития в София, с които ще отбележи Денят на Европа тази година:

Ø  На 10 и 11 май – Академия за иновации 2019 в София

И през 2019 година, Европейската комисия в България се включва в Академия за иновации – Innovation Hackathon за студенти. Събитието ще се реализира отново под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. На 10 и 11 май в НДК, Литературен клуб „Перото“, младежи ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15 минутни презентации и демо версии на продукти и услуги.

Ø  На 12 май от 09:00 ч. – „RUN4EU“ – щафетно бягане за ученици и училищни отбори в София

RUN4EU е безплатно състезание за ученици с няколко дисциплини, включително щафета за училищни отбори, при която 4 състезателя (ученика) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км). Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Второто издание на RUN4EU се организира от Спортен клуб „Бегач“ в партньорство с Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент за България. Учениците, които се включват в RUN4EU, ще получат от специалните бегачески тениски на инициативата, както и други подаръци. За победителите в съответните дисциплини са предвидени допълнителни награди и медали. Всички състезания, част от RUN4EU, са безплатни. Необходима е единствено регистрация, направена от учителите към съответните училища или от родител. Повече информация за събитието и регистрацията можете да намерите тук .

Ø  На 12 май от 10:00 ч. – Фамилатлон на Голямата поляна в Южния парк в София

Единадесетото издание на празника Фамилатлон,  посветен на семейството, спорта и здравословния начин на живот, ще събере стотици деца и родители, за да споделят вълнуващи часове в Южния парк на столицата.

Ø  На 15 май от 18:00 до 22:00 ч. – Нощ на литературата

На 15 май от 18:00ч. до 22:00ч. европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града  – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места (читателски гнезда), където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др. По традиция Представителството на Европейската комисия в България използва участието си в инициативата, за да представи съвременни европейски автори, удостоени с Наградата за литература на Европейския съюз. Тази година в чест на финландското председателство на Съвета на ЕС ще бъде представен финландският писател Рику Корхонен с книгата си „Медицински роман“, носител на наградата от 2010 г. Четенето ще бъде в Dada Cultural Bar на ул. Г. Бенковски 10, а четец ще бъде актьорът Бойко Кръстанов.

Още подробности за събитията ще откриете на интернет страницата на Представителството на Европейската комисия в България тук.

Контекст

Декларацията на Шуман е произнесена от френския външен министър Робер Шуман на 9 май 1950 г. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), чиито членове следва да обединят производството си на въглища и стомана. ЕОВС (с държави основателки — Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург) е първата от поредица наднационални европейски институции, довела до създаването на днешния Европейския съюз.

 

Източник: Представителство на Европейската комисия в България