Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Публикувано:
09:04ч / 02.02.2022г
Брой прочитания:
169
Брой коментари:
0

На 3 февруари в зала България любимецът на публиката Веско Ешкенази и Софийската филхармония ще представят виртуозните Концертна пиеса за цигулка от Хенриете Босманс и „Цигански напеви“ от Сарасате. Диригент на вечерта е не по-малко талантливият му брат Мартин Пантелеев, който допълва програмата с красивата симфонична поема „Финландия“ от Сибелиус и Първата симфония на Любомир Пипков.

Животът на Веско и Мартин е тясно свързан със Софийската филхармония. Техният баща е дългогодишен солист кларинетист в оркестъра. Самите те имат стотици концерти с Националния оркестър. Днес Веско покорява музикални върхове с оркестъра на Концертгебау, а Мартин развива кариерата си в Европа, но двамата винаги с радост се завръщат на нашата сцена.

Премиерно за България ще прозвучи Концертната пиеса за цигулка от нидерландската композиторка Хенриете Босманс, живяла и творила в началото на 20-ти век. . Като жена-композитор тя намира по-малко признание в родината си, главно от колеги и приятели. Босманс композира в съвременен стил, особено вдъхновена от Дебюси и други пионери в областта. Въпреки това успява да намери и свой собствен път. Международният ѝ пробив започва през 1938, когато цигуларят Вилем Носке свири Концертната пиеса за цигулка (1934), изпълнена с „ориенталски настроения“, в Прага и Париж. През октомври 1941 тя е изпълнена няколко пъти и в Съединените щати със солист Рут Поселт. Въпреки това, перспективата за по-нататъшни международни ангажименти на Босманс е блокирана от войната. Тъй като е наполовина еврейка, Хенриете изпада в немилост и нацистките окупатори й забраняват всякаква дейност. След войната, възобновявайки концертната си кариера, Хенриете Босманс отново композира редица произведения и публикува статии в няколко вестника, водена от крайно негативно отношение към критиката. Става член на Асоциацията на холандските кмопозитори през 1947. Поддържа кореспонденция с колегите си, сред които е и Бенджамин Бритън.

Източник: Софийска филхармония