Включваме се в жребия за билети за Новогодишните концерти във Виена до края на февруари

Публикувано:
16:03ч / 05.02.2024г
Брой прочитания:
221
Брой коментари:
0

Виенската филхармония обяви на своя уебсайт, че вече е започнала регистрацията за участието в жребия за закупуване на билети за прочутия Новогодишен концерт. Интересът към това бляскаво събитие, което приковава милиони към телевизионния екран, е толкова голям, че се налага желаещите да го гледат на живо да разчитат на късмета си. Те може да се включат в жребия само онлайн, и то до 29 февруари включително.

Всъщност Виенската филхармония изнася не един, а цели три концерта около Нова година. Първият – на 30 декември от 11 ч. централноевропейско време, се нарича Preview Performance, т. е. нещо като генерална репетиция с публика. Затова и цените на билетите са малко по-ниски. Вторият концерт е в навечерието на празника – от 19.30 ч. Третият е вече познатият на всички спектакъл, който се излъчва от над 90 телевизии и е станал традиционно развлечение за любителите на музиката по цял свят. Програмата е еднаква и за трите събития. Засега е известно само, че Новогодишният концерт ще бъде дирижиран от маестро Рикардо Мути. Досега той е имал тази чест шест пъти – през 1993, 1997, 2000, 2004, 2018 и 2021 г.

Маестро Рикардо Мути

Желаещите да се насладят на майсторството на виенските филхармоници може да се опитат да се сдобият с билети (максимум по два, и четири – за превюто) чрез регистрация в сайта на тази културна институция https://verlosung.wienerphilharmoniker.at. Те могат да кандидатстват само за един от трите концерта. Късметлиите ще бъдат уведомени, че са получили право да закупят билети, през март. Цените варират от 35 до 1200 евро за Новогодишния концерт, от €25 до €860 за концерта в навечерието на празника, и от €20 до €495 за превюто. Човек може да си избере категорията билети, като се запознае с приложената схема на Златната зала на Виенската филхармония, където се провежда спектакълът. Най-евтините от тях са в пространството за правостоящи. Чрез същия сайт може да се кандидатства и за ограничен брой места за инвалидни колички, като всеки трудноподвижен има правото и на един придружител.

Първият Новогодишен концерт на Виенската филхармония такъв, какъвто го познаваме – посветен предимно на творчеството на музикалната династия Щраус, се е състоял на 31 декември 1939 г. За съжаление, печалбите от това представление са били дарени за подпомагане на нацистката военна машина. След края на Втората световна война компрометиралият се диригент Клеменс Краус е получил двугодишна забрана да изпълнява своята основна дейност. До 1979 г. Новогодишният концерт на Виенската филхармония се дирижира само от местни знаменитости. Тогава, поради заболяване на Вили Босковски, диригентската палка получава Лорин Маазел, който ръководи този спектакъл до 1986 г. Оттогава форматът се променя и всяка година се кани различен международно признат диригент, като някои получават тази чест многократно. Освен с Рикардо Мути, виенските филхармоници са свирили Новогодишния си концерт с Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Зубин Мехта, Николаус Арнонкур, Сейджи Озава, Марис Янсонс, Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Франц Велзер-Мьост, Густаво Дудамел, Андрис Нелсонс и Кристиан Тилеман. Последният дирижира изпълнението на 1 януари т. г., както и през 2019 г. Под неговата палка свириха и две българки – концертмайсторката Албена Данаилова и виолистката Даниела Иванова.

Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

Творба на Брукнер за пръв път в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Източник: www.evropaworld.eu