XVI международен фестивал „Празник на духовната музика“ в Габрово

Публикувано:
14:48ч / 17.10.2018г
Брой прочитания:
408
Брой коментари:
0

На 13 и 14 октомври в Габрово се проведе за шестнадесети път международният фестивал „Празник на духовната музика”. Той се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Община Габрово, Архиериейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002″ и е посветен на духовния празник на Габрово – 14 октомври – Денят на Света Петка Българска, покровителка на града.

Фестивалът включваше два вечернни концерта под надслов „Източно-православни песнопения” и „Тебе поем, господи“. На 13 октомври от 18.30 часа в храм „Света Троица” се представиха Академичният хор „Света Параскева” при Националната художествена академия, Сборен хор от храмовете „Свети Йоан Предтеча” и „Успение Богородично” специално създаден за тазгодишното издание, Хор при Българската академия на науките и представителят на Букурещката епархия протопсалт Даниел Балаш.

Диригентът на Академичният хор „Света Параскева”, д-р Галина Луканова, поздрави организаторите и участниците във фестивала в качеството си на председател на Българския хоров съюз

По време на концертите бяха направени аудиозаписи от екип на програма „Христо Ботев” на БНР.

В църквата „Света троица“ беше подредена традиционната ретроспективна изложба, проследяваща историята на фестивала, която всяка година се обогатява с нови снимки.

Още снимки от концерта на 13.10.2013 г. може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu