Филмът „Жена на война“ получи наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2018 г.

Публикувано:
18:03ч / 15.11.2018г
Брой прочитания:
101
Брой коментари:
0

„Жена на война“, копродукция на Исландия, Франция и Украйна, е носителят на 12-ата награда за кино „ЛУКС“, обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в Страсбург в сряда.

Председателят Таяни поздрави авторите и на трите филма финалисти и заяви: „Изключително се гордея с нашия филмов конкурс, който от 2007 г. насам е посветен на европейски филмови продукции с фокус върху теми, които са от фундаментално значение за нашия Европейски съюз: универсалност на европейските ценности, интеграция и толерантност, както и защита на културното многообразие. Определянето на носителя на наградата „ЛУКС“ никога не е било толкова трудно, колкото тази година. Номинациите в конкурса бяха изключителни както по отношение на оригиналността, така и по отношение на уместността на темите, които те представиха.

Филмите финалисти се занимават с три ключови теми за бъдещето на Европа: рисковете, свързани с крайния национализъм, неотложността на действията за опазване на околната среда и необходимостта от намиране на последователни и съгласувани отговори на въпроса за миграцията. Различни по жанр и тема, тези филми имат една важна обща черта: разказват истории за силни жени, които са решени да променят статуквото.“

Председателят добави още: „От името на Европейския парламент бих искал да благодаря на присъстващите режисьори и сценаристи, както и на всички, които допринесоха за създаването на тези филми и за успеха на настоящото издание на наградата „ЛУКС“. Като ни показвате нови и лични гледни точки за нашата Европа, вие допринасяте значително за политическия дебат, който тече всеки ден в тази институция.“

„Жена на война“ (Kona fer í stríð) на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон е политически филм, феминистка сага и басня, разказващ историята на жена, която е учителка по музика, но живее двоен живот като запалена екологична активистка. Нейните политически убеждения са поставени на изпитание, когато планове ѝ за осиновяване на дете се сбъдват

Другите два филма, които се състезаваха за наградата през 2018 г., бяха„Стикс“ (Styx) на Волфганг Фишер (Германия/Австрия) и „Другата страна на всичко“ (Druga strana svega) на Мила Турайлич (Сърбия).

В сряда, 14 ноември, в Страсбург от 15.00 ч. ще се проведе пресконференция с участието на заместник-председателя на ЕП Евелин Гебхард (С&Д, Германия), председателя на Комисията по култура и образование (CULT) Петра Камереверт (С&Д, Германия) и режисьорите на трите филма.

Повече информация за Наградата за кино „ЛУКС“ 2018 и официалната селекция от филми.

Гледайте филмите финалисти – вход свободен

В рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“ в началото на месец декември в България предстоят прожекции с вход свободен на трите филма финалисти – „Стикс“, „Другата страна на всичко“ и „Жена на война“. Те ще бъдат представени пред българска публика в седем различни града. Прожекциите в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора се организират от Бюро на ЕП в България в партньорство с Международния София филм фест.

„Стикс“ можете да гледате на 30 декември в София (Дом на киното), на 3 декември в Благоевград (Cinemaxx) и на 11 декември в Стара Загора (Арена). „Другата страна на всичко“ ще бъде прожектиран в София на 1 декември (Дом на киното), във Варна на 4 декември (Фестивален и конгресен център) и в Пловдив на 10 декември (Лъки – Дом на киното).„Жена на война“ може да бъде видян на 2 декември в София (Дом на киното), на 5 декември в Плевен (Арена) и на 12 декември в Бургас (CinemaCity).

Повече информация ще намерите, ако следите публикациите в страницата на Бюрото на ЕП и в профила ни във Facebook.

Видеозапис от церемонията по награждаването
Наградата „ЛУКС“ 2018 – мултимедиен пакет
Филмите финалисти за наградата „ЛУКС“ 2018 – интервюта в режисьорите (статия в сряда следобед)
Уебстраница на наградата „ЛУКС“

Източник: Бюро на Европейския парламент в България