100 г. от създаването на Азербайджанската демократична република

Публикувано:
07:05ч / 28.05.2018г
Брой прочитания:
541
Брой коментари:
0

На 28 май се навършват 100 години от провъзгласено на Азербайджанската демократична република. Тя успява да просъществува само две години, но остава и досега пример за прогресивно управление в региона. Приемът, който Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас, даде на 22 май по повод националния празник на страната, премина под знака на тази годишнина. Събитието уважиха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланици и други дипломати, много приятели на Страната на огъня.

Химните на Азербайджан и България, както и популярни азербайджански песни, бяха изпълени от сборна формация със солист Осман Мусаоглу под диригентството на Маестро Кирил Ламбов, известен с любовта си към музиката на тази страна. На пианото акомпанираше неговата дъщеря Антония Евгениева, носителка на наши и международни награди.

Водещ на тържеството беше София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура при СУ „Св.Климент Охридски“.

Гостите на приема получиха най-новия брой на списанието за история, култура и антропология „IRS“, посветен на 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република, както и книгата „Съвременна литература на Азербайджан“ с произведения на азербайджански поети и писатели, преведени на български език, издание на „Български писател“.

Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова
Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова

В приветствието си към гостите Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова припомни историята и значението на Азербайджанската демократична република:

„Приемането на Декларацията за независимост на Азербайджан от Националния съвет преди 100 години е исторически момент, който възстановява държавността на Азербайджан в нова форма на парламентарна демокрация. На този ден Азербайджан е обявен за демократична република, която гарантира всички граждански и политически права на всички свои граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, религия, социален статус и пол. Азербайджанската демократична република става първата светска и парламентарна демокра́ция в ислямския и тюркския свят, първата държава с преобладаващо мюсюлманско население и сред първите страни в Европа, която предостави на жените равни избирателни права.

Новата република е създадена в много предизвикателна вътрешна и международна политическа среда по време на Пъ́рвата световна война. Въпреки че от първите дни републиката е изправена пред сериозни предизвикателства, нейният парламент и правителство взимат и изпълняват редица важни решения. Липсата на предишен опит на демократична държавност в Азербайджан не е пречка за лидерите му. Ръководени от демократичните стремежи и прогресивния дух те успяват да учредят добре функционираща демократична държа́ва и общество́.

Всички националности, живеещи в Азербайджанската демократична република, са представени както в правителството, така и в националния парламент, включващ 120 депутати, представени от 11 парламентарни групи. В рамките на двете години от съществуването си националният парламент приема 230 закона. Положени са значителни усилия за осигуряване на международно признаване на Азербайджанската демократична република. Азербайджанската делегация, водена от председателя на парламента Алимардан бей Топшубашов, присъства на Парижката мирна конференция и успява да постигне фактическо признаване на Азербайджанската демократична република.

За съжаление, Азербайджанската демократична република просъществува само 23 месеца и прекратява съществуването си през април 1920 г. след болшевишката интервенция в Азербайджан. Въпреки това нейните демократични идеали, ценности и традиции, пропагандирани от основателите  продължават да живеят в сърцата и съзнанието на следващите поколения азербайджанци. И толкова очаквания момент става реалност на 17 ноември 1990 г. На този незабравим ден трицветното знаме на Азербайджанската демократична република отново е издигнато в Азербайджан. Това се случва на историческата сесия на Върховното събрание на Нахчъванската автономна република на Азербайджан, председателствана от нашия национален лидер Гейдар Алиев. Тогава знамето на Азербайджанската демократична република е обявено за флаг на Нахчъван. По-късно, на 5 февруари 1991 г., то е обявено за национален флаг на Азербайджан. 7  месеца по-късно държавната независимост на Азербайджан е възстановена с приемането на Конституционния акт, който обявява съвременната Република Азербайджан за наследник на Азербайджанската демократична република.

Днешният Азербайджан под ръководството на президента Илхам Алиев е модерна, светска и независима държава, която се гордее с историята си и гледа към бъдещето с големи стремежи, твърдо върви́ по пътя си към развиване на едно динамично и мултикултурно общество. Моята страна продължава да допринася за регионалното икономическо сътрудничество и международния мир и сигурност, както и за междукултурния диалог в световен мащаб.“

„Горда съм да отбележа – каза в заключение Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова, че Азербайджан и България имат отлични двустранни отношения и активен политически диалог след установя́ването на дипломатически отношения преди 26 години. За тези години успяхме да развием разностранно сътрудничество в много области от взаимен интерес. През март 2015 г. на́шите отношения достигат ниво на стратегическо партньорство. Оценяваме неоспоримата подкрепа на България за суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на международно признатите граници на Азербайджан. Налице са големи възможности за по-нататъшно развитие на азербайджанско-българските отношения и ние сме задължени да подсилваме взаимодействието си с българските ни приятели в полза на народите ни.“

Словото на Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова, ни беше любезно предоставено от посолството на Азербайджан в София.

Източник: Посолство на Азербайджан в София