20 години Евроклуб към БТПП

Публикувано:
17:01ч / 28.01.2020г
Брой прочитания:
497
Брой коментари:
0

На 24 януари 2020 г. в зала „Средец“ на София Хотел Балкан беше чествана 20-годишнината на Евроклуба към Българска търговско-промишлена палата. Евроклубът беше създаден през 2000г. Сред членовете му има предприемачи, политици, чуждестранни дипломати, журналисти. През годините той се превърна в успешна платформа за дискусии и повишаване на осведомеността за предизвикателствата и възможностите пред бизнеса в разширения ЕС.

Събитието по повод кръглата годишнина включваше дискусия, първата част от която беше на тема „Новата Европейска комисия – приоритети и възможности за бизнеса“. В нея участваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, Мария  Габриел, член на Европейската комисия с ресор „Иновации, научни изследвания, образование, култура и младеж“, председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Модератор беше проф. Ингрид Шикова, председател на Евроклуба.

123Във втората част на срещата бяха обсъдени темите: „Конкурентоспособност за растеж и работни места. Ключови фактори за успешно европредседателство и предстоящи приоритети“. В нея се включиха трима посланици: Н. Пр. г-жа Ясна Огняновац, посланик на Хърватия в България, чиято страна пое председателството на Съвета на ЕС от 1 януари т.г., Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия – държавата, която председателстваше Съвета на ЕС през втората половина на 2019 г. и Н. Пр. Г-н Йон Гъля, посланик на Румъния, председателствала през първата половина на 2019 г. Трите държави формират настоящата председателска тройка. От 2007 г. в Европейския съюз бе въведена практиката да се обединяват три последователни председателства в трио или тройка, утвърдено впоследствие в Договора от Лисабон. Тройката определя дългосрочните цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните акценти в програмата на Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на нея всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма. Във всяка тройка има „стари“ и „нови“ страни членки. За периода 1 януари 2019 – 1 юли 2020 г. тройката се състои от Румъния, Финландия и Хърватия.

Хубава традиция на Евроклуба към БТПП е два пъти в годината да се организарт срещи с посланиците на страните от председателските тройки, за да се направи равносметка на изтеклото председателство на Съвета на ЕС и да се представят приоритетите на новото. Изпълнява се и ритуал за предаване на председателския жезъл. На 24 януари 2020 г. Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик н Финландия, символично предаде председателството на  Н. Пр. г-жа Ясна Огняновац, посланик на Хърватия. На двете снимки, публикувани по-горе, може да видите моменти от този ритуал.

2ф 4 Накрая председателят на БТПП Цветан Симеонов връчи грамота за личен принос при създаване Евроклуба и при изпълнение на неговите целите за успешна европейска интеграция на българския бизнес на Беата Папазова – съветник по „Европейска интеграция и проекти“ в БТПП (на снимката вляво) и на проф. Ингрид Шикова, председател на Евроклуба в продължение на 18 г. (на снимката вдясно).

След финала на официалната част гостите на тържеството имаха възможност да се почерпят с торта, приготвена специално за 20-годишнината на Евроклуба към БТПП.

Източник: www.evropaworld.eu