26-и Международен фестивал на франкофонския училищен театър в Стара Загора

Публикувано:
08:45ч / 31.01.2019г
Брой прочитания:
362
Брой коментари:
0

В Стара Загора от 26 години се организира Международният фестивал на франкофонския училищен театър. В него участват около петнадесет български и чуждестранни трупи, както и ценители на франкофонския театър с младежка насоченост. Фестивалът се провежда в театър и предлага на участниците за няколко дни да се почувстват като истински актьори: да свикват със сцената, да регулират светлината, да правят загряващи упражнения, да репетират.
През 2019 г. фестивалът ще се проведе от 11 до 14 април.
Освен да участват или гледат представления, младите хора ще могат да се включат в театрални работилници, за да усъвършенстват техниката си на игра, да се задълбочат знанията си, да откриват нови неща и, разбира се, да прекарат незабравими мигове в компанията на театрални професионалисти и младежи от други трупи.
През 2018 г. фестивалът се присъединява към мрежата 10 SUR 10 за френски пиеси, които се играят и четат. Мрежата е създадена от Drameducation (Международен център за франкофонски театър в Полша) за млади хора и учители по френски като чужд език. Идеята е да се изберат 10 кратки театрални пиеси по 10 страници с 10 персонажа, написани от 10 франкофонски автори за 10 дни. Тази година театралното приключението продължава!
Фестивалът се организира от Асоциацията на учителите по и на френски език в България, Алианс франсез в Стара Загора, Френския институт в България, кметството на Стара Загора и Drameducation с подкрепата на българското Министерство на образованието и науката.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: www.10sur10.com.pl