Мароканска вечер на кинофестивала София Менар

Публикувано:
13:05ч / 31.01.2019г
Брой прочитания:
339
Брой коментари:
0

Мароканската вечер на кинофестивала София Менар се състоя на 30 януари в Дома на киното и бе открита от Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на страната у нас. През тази година посолството на Кралство Мароко участва в с „Мълчанието на пеперудите“ на режисьора Хамид Баскет, който лично присъства на прожекцията и представи филма.

silentСюжетът на пръв поглед е криминален, но всъщност става дума за психологическа драма, в чийто фокус са поставени взаимоотношенията в семейството и между поколенията. Прочутата оперна прима Самира е намерена мъртва. Първоначално полицията определя инцидента като самоубийство. Скоро обаче се появяват съмнения, че става въпрос за убийство. Случаят поeма инспектор Джамал, който е решен на всяка цена да докаже, че съпругът на певицата, известният психиатър Омар, е убиецът. „Това е двубой между двама мъже – поясни режисьорът, представяйки филма си в София. – Накрая и двамата се оказват губещи“. Действително, достигайки почти до хепи енд на финала, развръзката реално се оказва разтърсващо трагична.

Важно място във филма заема дъщерята на Самира от първия й брак, която отчаяно иска да разбере кой е истинския й биологичен баща – тайна, упорито скривана от нейната майка. Загатва се и за авторитарното отношение на Самира към детето й, стремежът й да доминира над него. Това води момичето до депресии, „лекувани“ с алкохол и наркотици. В края на филма все пак се разбира кой е бащата, но неговата нерешителност да признае това пред дъщеря си е пагубна за нея.

След прожекцията много от зрителите останаха да разговарят лично с режисьора и му задаваха въпроси. Един от тях беше защо е предпочетен трагичният край на историята, която изглеждаше, че ще завърши щастливо. „Щастливият финал не би бил реалистичен в този случай – категоричен беше Хамид Баскет. – Младежите, които са понасяли психологически натиск от страна на родителите си и посягат към дрогата, завършват трагично.“

  „Мълчанието на пеперудите“ се появи на екраните в Мароко през октомври 2018 г., но вече влезе в официалната селекция на 19-ия национален филмов фестивал на Мароко в Танжер. Това е първият пълнометражен филм на режисьора, който преди това е работил за телевизията и за късометражното кино.

Още снимки от Мароканската вечер на София Менар 2019 може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu