60 години дипломатически отношения между България и Судан

Публикувано:
13:01ч / 10.02.2017г
Брой прочитания:
539
Брой коментари:
0

В Централния военен клуб в София на 7 февруари беше отбелязана 60-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и Судан. Нашата страна е една от първите в Европа, признали обявената през 1966 г. независимост на африканската държава. Честването беше организирано от учредената миналата година Българо-суданска асоциация за приятелство. Водещи на вечерта бяха популярният журналист Георги Милков, член на управителния съвет на асоциацията, и Ирена Върбанова от посолството на Судан в София.

Н.Пр. Илхам Ахмед
Н.Пр. Илхам Ахмед
Водещите Ирена Върбанова и георги Милков
Водещите Ирена Върбанова и Георги Милков

Слово при откриването произнесе Н.Пр. г-жа Илхам Ахмед, посланичка на Судан у нас, както и Костадин Коджабашев, генерален директор „Двустранни отношения“ в министерството на външните работи и Георги Спасов, председател на Българо-суданската асоциация за приятелство.

Художествено-музикалната програма откри преводачката и журналистка Оля Ал Ахмед, чийто баща е суданец. Тя чете свое стихотворение за Судан, както и стихове от майка си, известната поетеса Ваня Петкова, също посветени на тази любима за нея африканска страна. Последваха изпълнения на танцови състави към читалище „Пенчо Славейков 1921“ – формация за модерен балет и младежки фолклорен ансамбъл „Лозенска младост“, на народната певица Мария Ботева. В програмата се включи и певецът Орлин Чолаков Трубадура. Своеобразна кулминация на вечерта беше участието на специално пристигналия за случая от Хартум музикант Отман Отман, който виртуозно изсвири на цигулка няколко традиционни судански мелодии. Накрая към него си присъедини и Орлин Чолаков Трубадура. Съвместното им изпълнение се превърна в красив символ на общуването между двата ни народа чрез изкуството.

Снимки от изложбата
Снимки от изложбата
Отман Отман и Орлин Чолаков Трубадура
Отман Отман и Орлин Чолаков Трубадура

По време на тържеството беше прожектиран кратък документален филм за развитието на българо-суданските отношения, подготвен от Георги Милков по материали на БНТ и БТА. Снимки и фотокопия от тези архивни материали бяха представени и на изложбата, която можеше да бъде разгледана в Централния военен клуб. По-късно в профила си във Фейсбук Георги Милков публикува две от тези снимки като поясни:

„От архивните кадри на БТА избрах тези два от 1967 г., когато у нас гостува суданският президент Исмаил ал Азхари. Просто ми стана любопитно как Тодор Живков е или на заден план, или седи на ъгъла на масата, защото по това време ролята на държавен глава на България се изпълнява от Георги Трайков – председател на Президиума на Народното събрание. Иначе в безценния архив на БНТ открихме уникални видео кадри от посещението на Трайков в Дарфур през 1962 г. – всички местни вождове и крале, барабар с камилите и цялото многобройно домочадие са излезли да го посрещнат. В Хартум пък му организирали грандиозен концерт, на който пее легендата на арабската класика – египетската дива Ум Кулсум. Може би тази събота в „Плюс това“ ще пуснем малко от тия стари ленти, невидели бял свят от половин век. Добре, че бяха суданците, та покрай тях да се поровим из собствената си история.“

От Георги Милков научих, че в момента издирените от него снимки и други документи се намират в посолството на Судан в София, но той мисли за възможност да бъдат представени отново в изложба, за да се запознае с тях по-широка публика.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu