Ретро трамвай вози безплатно из София

Публикувано:
16:23ч / 10.02.2017г
Брой прочитания:
471
Брой коментари:
0

Ретро трамвай ще вози безплатно софиянци и гости на столицата по време на Дните на Виена в София от 8 до 14 февруари. Пътниците ще се наслаждават на разказ за виенските забележителности и на безсмъртната музика на Щраус.

Ретро трамваят ще се движи от 8 до 14 февруари, като потегля в 12 часа, а обиколката продължава около два часа. Пътниците ще се возят безплатно. Маршрутът на трамвая е: депо “Банишора” – Централна гара – бул. “Кн. Мария Луиза” – ул. “Алабин” – ул. “Граф Игнатиев”  – пл. “Журналист” – ул.“Граф Игнатиев” – пл. “Възраждане”– Петте кьошета – НДК – кв.”Иван Вазов” – НДК – Петте кьошета – пл. “Възраждане” – бул. “Христо Ботев” – Централна гара – депо “Банишора”.

DSC06758DSC06748С група журналисти имахме възможност да пропътуваме част от този маршрут още на 8 февруари. Ретро атмосферата в него веднага предизвика люботиството ни. На прозорците има червени перденца, дървените седалки са с подвижна облегалка, която се мести така, че седящият може да е с лице по посока на движението или с гръб, ако поиска да пътува, гледайки настанилия се зад него в очите! Друга забележителност е звънчето, с което всеки пътник може да даде знак, че иска да слезе. То се задвижва с подръпване на връвчица, която е обточена от край до край горе по дължината на мотрисата. Забавни ще ви се сторят някои от автентичните надписи в старите трамваи. Някои от тях са валидни и до днес: „На предната платформа пушенето е забранено“, „Качването и слизането по време на движение е забранено“, „Не говори на ватмана“. Има обаче и такива пояснения: „При слизането дръжте с лявата ръка лявата дръжка“. Как ли би могло да стане слизането, ако човек хване лявата дръжка с дясната ръка? Какви ли оригинални пътници са станали причина да бъде сложен такъв надпис? И още: „Отваряйте и затваряйте с двете дръжки“. Това явно е предупреждение за избягване на затруднения, ако някой реши да отваря двойната врата към платформата само с една ръка, което със сигурност не е лесно. Т.е. в старите трамваи за всичко е било помислено. Табелите дават и информация колко са местата в мотрисата, как може да се изключи или включи осветлението, което на времето е можело да се прави и от  самите возещи се в трамвая.

Ирина Симова
Ирина Симова
Звънецът
Звънецът

Докато с любопитство опознавахме ретро обстановката, Ирина Симова, ръководител на Бюрото за международни връзки на община Виена в София, представи програмата на Виенските дни в София.

Какво предлага безплатното пътуване с ретро трамвая?

Докато трае обиколката на центъра на София, пътниците ще се запознаят и с интересни факти както за Виена, така и за  връзките между двете столици. Разказът и музиката от Новогодишния концерт на Виенската филхармония ще пренесат софиянци и гости на София във вълшебния свят на забележителностите на австрийската столица и на виенския валс, с което по своеобразен начин ще бъде отбелязана и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света – „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус-син.

През XIX и в началото на XX век столицата на Австро-Унгария е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав.

След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от „виенския“ стил в бита и културата – от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най-красивите сгради – така че днес центърът на града очевидно има „виенско излъчване“. Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница – сега Квадрат 500 и Синагогата.

Дните на Виена в София се организират от Ойроком ПР – Бюро за международни връзки на община Виена и се подкрепят от Столична община. Медийни партньори са в. 24 часа, dnevnik.bg, в. Капитал и webcafe.bg.

За Ойроком ПР

Общинската фирма Ойроком-ПР, която е в рамките на Виенския холдинг, отговаря за връзките с обществеността на Община Виена в Белград, Будапеща, Краков, Любляна, Прага, Сараево, София и Загреб. Целта на Ойроком-ПР e да утвърди Виена като атрактивeн център в сърцето на Европа, да насърчи сътрудничеството между градовете и да работи за присъствието на Виена на пазарите в тези страни. Основната задача на Ойроком-ПР е да подкрепя Община Виена с всички налични  комуникационни инструменти при позиционирането на Виена като космополитен мегаполис, като модел за устойчиво развитие и социално равенство.

 

Източник: Oйроком-ПР и www.evropaworld.eu