90-ият сезон на Софийската филхармония започва с отличие

Публикувано:
13:07ч / 19.09.2018г
Брой прочитания:
268
Брой коментари:
0

Софийската филхармония започва своя 90-и сезон с награда на София за ярки постижения в област „Музика“ за проекта „Музиката на Европа“, реализиран в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Проектът „Музиката на Европа“ е обща инициатива на двете водещи музикални институции в страната. Реализацията му включваше 28 концерта, посветен на музиката на страните от Европейския съюз, с участието на водещи български и европейски музиканти, както и на студенти от Националната музикална академия и ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Всеки понеделник от януари до юни 2018 г. – периодът на Българското председателство на съвета на ЕС, в препълнената камерна зала „България“ звучеше музика от всички страни-членки на Европейския съюз.
Откриването на 2 януари беше посветено на Естония – страната, от която приехме Председателството на Съвета на ЕС. Последният концерт в цикъла бе посветен на Австрия – страната, която прие Председателството на съвета на ЕС.
Програмата на концертите включваше както шедьоври на класическата музика, така и съвременни музикални образци.

Отличието беше връчено на проф. д-р Борислава Танева, зам. ректор на НМА, от Кирил Маричков на официалната церемония в Народния театър „Иван Вазов“ на 17 септември – Денят на София.

Проектът “Музиката на Европа“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“.

90-годишнината на Софийската филхармония ще бъде ознаменувана и с две фотоизложби. Експозицията в зала „България“ представя архивни снимки от дългогодишния фотограф Василка Балевска, запечатала знаменити моменти от историята на филахрмонията. Тя ще бъде открита на 27 септември.

Втората изложба е подготвена от екипа на агенция „Фотогруп“ и ще бъде открита на 25 септември в градинката пред НДК.

На 27 септември Софийската филхармония ще открие тържествено юбилейния си сезон с концерт, в който ще вземе участие един от най-добрите цигулари в света днес, Вадим Репин. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър 1 на Шостакович и Симфония № 9 „Из новия свят“ на Дворжак.

Ограничено количество билети все още са налични на касата на зала „България“, Ипей, Ивентим и Тикетсбг.

Източник: Софийска филхармония и НМА „Проф. Панчо Владигеров“