Пътуваща галерия с изкуство от Испания

Публикувано:
16:11ч / 19.09.2018г
Брой прочитания:
192
Брой коментари:
0

От 20-ти до 30-ти септември в Институт Сервантес-София ще може да се посети третият popup от проекта на Фондация Културадас – „Пътуваща галерия с изкуство от Испания“. Целта на проекта е да доближи изкуство от музеите, галериите, улиците и училищата на Испания до публиката в България. Затова Меглена Мишева събирa на едно място големи и влиятелни творци от световна величина като Жоан Миро, Жоан Броса и Хавиер Марискал и ги съчетава с млади художници от съвременна Испания, които са част от селекцията на “Плом” – първата галерия за деца в Испания и “Контемпоранеа ” – платформа за съвременно изкуство от Испания.

Представеното от проекта изкуство ще е под фóрмата на: принтове, факсимилета, книги с илюстрации, видео-презентация, също и оригинални произведения на изкуството на съвременни автори, които ще бъдат подбрани съвместно с Галерия Плом и Контемпоранеа.

Творчеството на всички автори е специално селектирано за този проект от Меглена Мишева, за да бъде то интересно не само за възрастни, но и за деца и тийнейджъри. Така включеният в проекта арт-материал е за публика без никакви ограничения във възрастта.

Проектът смело излиза от формáта “изложба”, тъй като всеки един от представените художници обитава не само галериите и музеите в Испания, но и свободно живее в градската среда. Произведенията на Мирó, Броса и Марискал могат да бъдат открити на много места в Испания и Барселона, техни скулптури са част от градския пейзаж, а изкуството им е част от ежедневието на местните. Проектът “Culturadas pop-up” ще се опита да пренесе малка част от тяхното творчество в България и да му даде кратък, но интензивен живот.

Желанието на “Културадас” е посетителите да могат да видят, но също така и да вземат вкъщи изложеното, да пренесат в ежедневието си истинските цветове на Жоан Миро, визуалната поезия на Жоан Броса, да се потопят в средиземноморския пейзаж на Хавиер Марискал.

Напомняме, че това е третото представяне на проекта за годината и второ за България. До момента превъплъщенията на тази Пътуваща галерия за деца бяха: щанд с изкуство за деца от Испания в рамките на Деня на испанския език в София и представяне на проекта Culturadas popup в Pasaje Montoya в Барселона. Именно това трето представяне ще разгърне най-пълно първоначалния замисъл на проекта.

Ето и паралелна програма със събития в Пространство Сервантес :

20 септември, 19.30ч.

  • Прожекция на филма „Чико & Рита“ (2010 г.)

Режисьори: Фернандо Труеба, Тоно Ерандо, Хавиер Марискал
Сценарист: Игнасио Мартинес де Писон
Музика: Бебо Валдес, Номинация за Оскар 2012 г. (за най-добър анимационен филм)
Награда от Европейски филмови награди 2011 г. (най-добър анимационен филм)
Награда Гоя 2011 г.

Вход с покани, вземете от Институт Сервантес-София

21 септември, 17.30ч.

  • Запознай се с Миронините“ – детска работилница и среща разговор с Меглена Мишева, съвместно със сдружение „СЕДЕМ“ и проекта „Съвременно европейско киноизкуство“

Вход свободен.

22 септември, 11.00 и 12.00ч.

  • Ателиетата за деца от 3 – 7години
  • Автопортрет с Жоан Миро“, от 11.00 ч.
  • Приключенията на Хулиан, кучето порода „кубизъм““, от 12.00 ч.

Цена: 15 лв.

  • Art charing point: точка за споделяне на изкуството, което развълнува Европа тази година. Включва каталозите на две големи европейски изложби, които в момента могат да бъдат видени в Барселона и Лондон, а именно „Кухнята на Пикасо“ иFrida: making Her Self Up

  • Детски кът – през цялото време на Галерията.

CULTURADAS POPUP

20-30 СЕПТЕМВРИ

ПРОСТРАНСТВО СЕРВАНТЕС

УЛ. „СВЕТА СОФИЯ“, 3

Извън Пространство Сервантес:

  • На сайта www.culturadas.com ще бъдат публикувани интервюта с Марта Цимерман, основател на първата галерия за деца в Испания, Галерия „ПЛОМ“, както и интервю с Хавиер Марискал, от самото Студио „Марискал“ в Пало Алто, Барселона.

  • И още:

Преводи на Жоан Борса от Нева Мичева, преводач и журналист

Интервю на кино-журналиста Стаси Айви с Игнасио де Писон, сценарист на филма „Чико & Рита“;

Фоторепортажи от съжителството на няколко семейства в София с експонати от галерията.

  • Само в рамките на Culturadas popup, в магазин „Тоте Поте“ на ул. „Неофит Рилски“ 59, ще моve да бъде закупена селекция материали за деца от магазина на Фондация „Жоан Миро“ в Барселона.

Източник: Институт Сервантес-София