Адриана Велинова – един български славей в САЩ

Публикувано:
13:13ч / 09.02.2020г
Брой прочитания:
990
Брой коментари:
0

1

Обикновено в рубриката ни „Таланти“ представяме хора, които познаваме отдавна и сме се убедили не само че имат дарба в областта на изкуството или литературата, но са и стойностни като личности. В случая с оперната певица Адриана Велинова не беше точно така. За нея научих първо от майка й, Илонка Велинова, университетска преподавателка и собственичка на туристическа агенция, с която се запознахме в Българо-финландското дружество за приятелство. Както всяка майка на дете, изявило способностите си от най-ранна възраст, тя много се гордее с дъщеря си, която още като съвсем малка проявява литературен и музикален талант. Още като ученичка издава свои стихове и песни в книга. Любовта към музиката обаче надделява.

Адриана е завършила Националното музикално училище „Л. Пипков” в София с пълно отличие в класа по пиано на Михаил Славов. Висшето си образование продължава в две музикални консерватории в САЩ – Университета на Невада, Лас Вегас, и Mannes School of Music в Манхатън, Ню Йорк. Пяла е в Карнеги Хол в Ню Йорк. През 2015 г. е финалистка на международния оперен конкурс Mildred Miller в Питсбърг. Има и други престижни участия.

Репертоарът й на лирично сопрано включва ролите: Микаела  от „Кармен” на Бизе, Мими от „Бохеми” на Пучини, Адина от „Елексир на любовта” на Доницети, Графиня Алмавива от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Маргарита от „Фауст” на Гуно, Татяна от „Евгений Онегин” на Чайковски, Русалка от едноименната опера на Дворжак, Антония от „Хофманови разкази” на Офенбах, Лакме от „Лакме” на Делиб, Елвира от „Пуритани” на Белини, Жулиета от „Капулети и Монтеки” на Белини, Таис от „Таис” на Масне

През последните 7 г. се е посветила предимно на отглеждането на двете си деца – омъжена е за българин, който има успешна кариера в САЩ. Живеят в Кънектикът.

Междувременно Адриана Велинова се включва в различни музикални прояви.

През лятото певицата прекара една седмица със семейството си в София. Тогава я поканих в офиса на фондацията ни и бях възхитена колко лъчезарен и непринуден човек е тя. В първия момент всеки би я помислли за манекен. Това вече е отлична предпоставка за успешна артистична кариера, но в допълнение талантливата българка има и великолепен глас. Подробна справка за професионалните й изяви публикува на сайта на програма „Христо Ботев“ на БНР журналистката Дарина Анастасова, която интервюира Адриана за предаването „Артефир“.

Ще добавя някои красноречиви отзиви за Адриана Велинова, които любезно ми предостави майката на певицата, Илонка Велинова. Соловият си дебют в Карнеги Хол в Ню Йорк тя прави с рецитал, организиран Фондация „Св.Св. Кирил и Методий“ под надслов „Музикалните съкровища от България” през май 2014 г. Музикалният критик M. Kруп от „Voce di meche” пише: “Колко велики български певци можете да назовете? Томова-Синтова? Димитрова? Гяуров? Кацарова? Пендачанска? Стоянова? Е, сега може да добавите и сопраното Адриана Велинова към този списък. Тя има топло, магнетично присъствие на сцената и инструмент, толкова ярък и бляскав, като златна монета, но обляна много щедро в злато. Тя се извиси високо с песента “Ich trage meine Minne” („Аз нося моята любов“) на Рихард Щраус, направи прекрасен контраст между нежната “L’ínvitation au voyage” („Поканата за пътуване”) и страдалческата „Le manoir de Rosemonde” („Имението на Розамонд”) от Анри Дюпарк. Но любимите ни песни бяха в заключителната част на концерта: „Не пой, красавица, при мне” от Рахманинов – изключителна, сърцераздирателна в своята носталгичност руска мелодия, и песента от Чайковски „Скажи, о чëм в тени ветвей”.  Не е изненадващо, че публиката се развълнува от тези песни, тъй като българският език е близък до руския, а певците често чувстват силна емоционална близост, когато пеят на роден език. И ако си помислите, че е нямало българска песен в програмата, ще добавим, че Адриана Велинова изпълни очарователна българска народна песен от Панчо Владигеров”.

През лятото на 2016 г. Адриана Велинова е солистка на Симфония № 14 от Дмитрий Шостакович в Сейжи Озауа Хол в Tanglewoodлятната резиденция на Бостънската филхармония, където ежегодно се провежда най-престижният фестивал на изкуствата в Америка. Под палката на световноизвестния американски композитор Джон Харбисън, Адриана Велинова е солист и в Кантата BWV 187 на Бах (”Es wartet alles auf dich”). За песента „Завръщане у дома” по стихове на Хайнрих Хайне, списание „Berkshire Edge” отбелязва: „Великолепният вокален инструмент на Адриана Велинова е идеалният завършек към зашеметяващото й сценично присъствие. В „Sie liebten sich beide” („Завръщане у дома“), човек съглежда нюансите в нейната прецизност към всяка сричка, както и способността й да структурира динамиката на всяка фраза така, че да подхожда на текста.“

За мен беше важно да разбера как една млада българска оперна певица може да направи кариера в САЩ.

Били сте номинирана за стипендията за резидент артист „Мериан Корнети“ в Питсбъргската опера. Какво се осигурява на резидентите?

Аз бях номинирана и получих стипендията на „Мериан Корнети“. Тя покриваше моя престой в Питсбърг в продължение на едно цяло лято и участието ми в главната роля на Графиня Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт.

Как се отнася американската публика към оперното изкуство?

Както би могло да се предполага, отбрана публика в САЩ посещава класически концерти, опери, балет и т.н. Хората, които редовно идват на такива събития, обикновено успяват да напълват залите за наша голяма радост. Това обаче зависи до голяма степен от щата и града, в които спектаклите се поставят. Навсякъде има жадуващи за изкуство зрители и слушатели.

Много изпълнителки жертват личния си живот в името на професионалната кариера. Вашият житейски избор е друг.

След като завърших магистърската си степен по оперно пеене в Манхатън, в продължение на няколко години бях отдадена на отглеждането на моите деца Леонардо и Ванеса. В момента отново преподавам пеене и пиано.

На 29 юни 2019 се състоя премиерата на „HIPOPERA“. В нея Адриана Велинова изпълнява ролята на главната героиня Queen. Автор на музикалната творба, в която по оригинален начин се съчетават опера, джаз, хип-хоп, рап, госпъл и др., е американският пианист, продуцент и композитор Джоел Мартин. Самият той представа замисъла си така: „Искам да разчупя много културни и музикални бариери, като създам произведения за новото поколение редовни посетители на концерти и оперни певци, особено афро-американски. Надявам се, че силата, реализмът и честността на това произведение ще резонират у публиката, независимо от цвета на кожата, етническата принадлежност или каквото и да било, което понякога ни разделя като хора. В „Hipopera“ има много разнообразни, емоционално заредени песни, които всеки може да запомни и запее. „Hipopera“ e за всеки, който обича музиката.” 

Адриана Велинова се вписва чудесно в този мултиетнически спектакъл. Попитах я какви са отзивите за „HIPOPERA“ .

Произведението бе прието изключително добре от критиката и отзивите включват мисли за бъдещето, в което ще се търси именно това разнообразно съчетание от жанрове и звучене.

В САЩ ли мислите да продължите кариерата си или бихте опитали да се изявявате на европейските сцени?

Не изключвам мисълта за участия в европейски опери и фестивали. Това е моя зараждаща се мечта, тъй като вярвам, че едно лирично сопрано е в разцвета на силите си именно в 30-те си години. Аз съм на 32, моите две дечица вече ходят на училище и се замислям, че по-далечни пътувания биха били напълно възможни и удовлетворяващи за моята кариера.

Искрено се надяваме, че ще можем да слушаме Адриана Велинова и в България, но й пожелаваме и нови успешни изяви в САЩ, където тя вече покорява публиката с гласа си! 

Интервюто взе Гергина Дворецка

Още снимки от посещението на певицата в офиса на „Европа и светът“ може да видите на страницата на фондацията във Фейсбук.

Итервюто на Адриана Велинова по програма „Христо  Ботев“ на БНР може да чуете тук.

Повече информация за певицата ще намерите на сайта й www.adrianavelinova.com

Източник: www.evropaworld.eu