Академичен хор „Св.Параскева“ пя на Х-ия фестивал „Хармония“ в Харманли

Публикувано:
10:34ч / 14.06.2016г
Брой прочитания:
366
Брой коментари:
0

Академичен хор „Св.Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова взе участие в Х-ия Международен фестивал „Хармония“, който се проведе от 10 до 12 юни в читалище „Дружба“, Харманли. Хорът е участвал във фестивала и през 2011 г., а през тази година се включи в последния фестивален ден, когато се представиха и хорове от Павел баня, Пловдив, Анкара.

Д-р Галина Луканова
Д-р Галина Луканова

Д-р Галина Луканов беше подбрала репертоар, съставен предимно от църковни песнопения и народни песни: „Слава Отцу и Сину“, „Тебе поjем“, „Go down, Moses“, „Айде, Яно“, „Тръгнала е малка мома“, „Ерген деда“. Хористите се разделиха с публиката с любимата си „Goodnight, sweetheart“.

В качеството си на председател на Българския хоров съюз д-р Галина Луканова поздрави участниците в Х-ия юбилеен фестивала „Хармония“.

Всеки диригент на хор получаваше грамота за участието на хора си.

Генчо Дончев закрива фестивала
Генчо Дончев закрива фестивала

Финал на концерта в последния ден постави хорът на Старозагорската опера, специален гост на фестивала.

Закривайки събитието, Генчо Дончев, председател на хора в Харманли и главен организатор на хоровия фестивал, напомни, че тази музикална проява, която се осъществява вече за десети път, не би могла да съществува без триединството: изпълнители, публика, организатори.

Последва тържество в Културния дом на града, наричан от местните жители „нашето НДК“. Там отново, вече в неформална обстановка, пяха хористите от Старозагорската опера. Млади дарования от града подвигнаха допълнително настроението с изпълненията си на народни песни, които накара много от присъстващите да се хванат на хоро. Танцуваха и гостите от Турция. Всеки влагаше в хорото елементи, характерни за неговия фолклор, но се стараеше да научи по нещо от стъпките и движенията на съседите.

В една от залите на Културния дом беше подредена фотоизложбата „Десетилетие с „Хармония“, представяща развитието на фестивала през изминалите 10 г. Идеята за него се ражда през 2006 г., когато местния хор „Славей 1896“ отбелязва своята 110-та годишнина. Началото е съпътствано с колебания дали организирането на такъв хоров фестивал ще е по силите на града. Смелост на харманлии вдъхват дългогодишните местни културни традиции. Тук читалището е основано още през 1870 г., през 1896 г. хор „Славей“ започва репетициите си. С Харманли е свързан творческият път на музикални дейци от безспорна величина като Атанас Маргаритов, диригент на Софийската опера, Асен Овчаров, създател на първия джазов оркестър в България, Веселин Гарванов, диригент на музикалния театър във велико Търново, диригентите Камен Луков, Груйчо Попов, Стефан Льондев, проф. Петър Льондев.

Снимките от фотоизложбата нагледно показват как фeстrвалът „Хармония“ постенено става неизменна част от културната мозайка на България – той вече е включен в календара на Министерството на културата. През годините привлича различни участници от чужбина – Турция, Гърция, Италия, Полша, Франция, Израел, Ирландия и т.н..Неслучайно фигурира и в световния хоров портал Choralnet.

Всяка година фестивалът се провежда със съдействието на народно читалище „Дружба“ и сдружение „Славей“, под патронажа на кмета на Харманли – доказателство, че за подобни събития винаги е нужно на първо място мобилизирането на всички местни ресурси.

Още снимки от последния ден на Х-ия фестивал „Хармония“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu