Проектът „Тиха игра“ на Алена Коцманова

Публикувано:
07:49ч / 14.06.2016г
Брой прочитания:
408
Брой коментари:
0

Проектът „Тиха игра“ – комбинация от видео и голямоформатна фотография на Алена Коцманова – беше представен в Чешкия център в София като част от програмата в Месеца на фотографията. При откриването на експозицията присъстваше Н.Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република у нас.

Надежда Павлова, главен координатор на Месеца на фотографията в София, поздрави авторката и й благодари за ентусиазма, с който се е включила в този фестивал. За оригиналния творчески експеримент на Алена Коцманова говори Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София. Тя определи като много точно заглавието на проекта „Тиха игра“, защото то отговаря на натюрела на фотографката. Без да вдига шум около себе си, тя предлага на зрителите една игра на въображението.

Авторката търси парадоксите на фотографирания образ. Предпочита чрез един заснет предмет не да разказва история, а да предизвиква асоциации, които са напълно лични. Повечето фотографии дори нямат заглавия, за да не бъде ограничаван зрителя в каквито и да било тематични рамки. Затова и проектът се нарича „Тиха игра“. Такава е играта на фантазията. В изложбата е включена и прожекция на рекламни заставки на филмови компании. Идеята на Алена Коцманова е, че сами по себе си те само отбелязват началото на филма, но никога не се знае какъв ще бъде той.

Изложбата продължава до 30 юни 2016 година.

Повече за авторката може да прочетете в сайта на Чешкия център.

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu