Активизиране на бизнеса между България и Португалия

Публикувано:
12:19ч / 17.06.2015г
Брой прочитания:
252
Брой коментари:
0

Българо-португалска търговска камара бе учредена в присъствието на държавните глави на България и Португалия Росен Плевнелиев и  Анибал Каваку Силва по време на бизнес форум в София. Парафирани бяха и Меморандум за разбирателство между Португалската агенция за инвестиции и външна търговия и Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Меморандум за разбирателство между Португалската агенция за инвестиции и външна търговия и Българска агенция за инвестиции.

Подписването на документите, по думите на българския президент, е безспорен успех и основание за гордост, защото ще придвижат по-напред сътрудничеството между България и Португалия. Росен Плевнелиев изтъкна приноса на Българската търговско-промишлена палата и Португалската агенция за инвестиции и външна търговия, които са съорганизатори на форума и им изказа благодарност.

Президентът на Португалската република Анибал  Каваку Силва представи отворената позиция на Португалия към икономическо сътрудничество.

Около 100 представители на бизнеса се включиха във форума,  организиран съвместно от Българската търговско-промишлена палата, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Посолството на Португалия в София и Португалската агенция за инестиции и външна търговия.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, който откри и модерира форума отбеляза, че сътрудничеството на Палатата с португалски партньори има дълга история – повече от 30 години. Той изрази надежда новоучредената камара и новите споразумения да дадат нов тласък на сътрудничеството и потвърди още веднъж готовността на БТПП да съдейства на бизнеса от Португалия и България. Двете страни  могат да се допълват в области като автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост и други производства, посочи още Цветан Симеонов.

В рамките на форума, в който участваха и  икономическите министъри на България и на Португалия Божидар Лукарски и Антонио Пиреш де Лима, бяха представени добри бизнес практики на български и португалски предприемачи и компании.

Повече информация -ТУК: http://www.bcci.bg/news/9391

Автор: Ива Иванова

Източник: БТПП