Трима български преводачи с престижния Орден на принц Енрике Мореплавателя

Публикувано:
11:59ч / 17.06.2015г
Брой прочитания:
924
Брой коментари:
0

При посещението си в България президентът на Португалия Анибал Каваку Силва лично връчи престижния Орден на принц Енрике Мореплавателя на трима българи за изключителния им принос в популяризирането на португалската култура. Това стана в присъствието на президента на България Росен Плевнелие в Аулата на СУ „Св.Климент Охридски“, където малко по-късно се състоя концерт на световноизвестната изпълнителка на фаду Ана Моура.

Българите, заслужили високото португалско отличие са Снежина Томова, Здравка Найденова, Румен Стоянов. Благодарение на преводите им много стойностни португалски книги са станали достояние на българските читатели.

Самият орден дава повод да се припомни кой е португалският принц Енрике, известен като Мореплавателя. Живял е между 1394 и 1460 г. и е сред най-видните фигури в началния период на Великите географски открития. В някои от информациите за него може да се натъкнете на любопитния факт, че той никога не е плавал по море, но пък е покровителствал изследването на нови земи и е организирал експедиции, т.е. бил е Мореплавател по дух.

Какво по-достойно отличие от Ордена на принц Енрике Мореплавателя за хора като преводачите, които дори и да не са пропътували местата, описани в превежданите от тях книги, помагат на читателя да опознава нови страни и култури!

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu