Ангела Меркел и Франсоа Оланд в исторически дебат с евродепутатите

Публикувано:
15:25ч / 08.10.2015г
Брой прочитания:
196
Брой коментари:
0

Франсоа Оланд, президент на Френската република, и Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия, говориха с политическите лидери в Европейския парламент за положението в Европейския съюз и възможностите за преодоляване на безпрецедентните общи предизвикателства.

Посещението на Франсоа Оланд и Анегла Меркел е един „символ на френско-германското помирение и европейското единство“, според председателя на Парламента Мартин Шулц.

Откакто техните предшественици Франсоа Митеран и Хелмут Кол застанаха пред Европейския парламент през 1989 г., „Вие сте първите държавни и правителствени ръководители, които заедно взимат думата пред представителите на европейските народи, за да говорят за безпрецедентните предизвикателства пред Европа“, отбеляза още той.

„Когато френско-германското сътрудничество не функционира добре, от това страда цяла Европа. Ако по време на криза, те постигнат добър компромис, това е от полза за всички партньори и за целия Европейски съюз“, добави г-н Шулц.

 IMG_0019Президентът на Френската република Франсоа Оланд

Оланд застана срещу изкушението страните от ЕС „да се отдръпват в своите национални черупки“, което обрича Европа на „безсилие“. Той се застъпи за една „отворена Европа“, способна „отново да потвърди ясния и прост принцип на солидарност, отговорност и твърдост“: твърдост по отношение на „бруталното нарушение на международното право“ в Украйна; отговорност срещу тероризма, „който застрашава душата на нашия континент“. Франсоа Оланд защити и принципа на солидарност по отношение на бежанците.

„Изправени пред тези предизвикателства, аз съм убеден, че ако интеграцията не продължи, ние първо ще спрем, а после ще тръгнем назад“, заяви Оланд. Затова той предложи „консолидиране на еврозоната“ с цел „координиране на политики, подпомагане на данъчната конвергенция и хармонизация, на инвестиционната, данъчната и социалната политика“. Той добави, че „ще бъде необходимо да се вземат институционни решения“.

IMG_0016Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел

„Огромният брой бежанци е изпитание с исторически пропорции. Да позволим на тези хора достоен живот в техните родини е европейско и световно предизвикателство“, каза Меркел.

„Сега трябва да устоим на изкушението да се върнем към отделни действия на национални правителства. Точно сега се нуждаем от повече Европа! Германия и Франция са готови. Само заедно ние в Европа ще успеем да намалим глобалните фактори, които гонят и прокуждат хора. Можем успешно да защитим нашите външни граници само ако направим нещо, за да се справим с множеството кризи около нас. Турция играе ключова роля за това“, добави тя.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер

„Преди двадесет и пет години Вашите предшественици заявиха тук, пред Европейския парламент, че Вашите две страни символизират демократична Европа. Днес Вие подновихте тази декларация чрез присъствието си. Това е декларация на германско-френско приятелство, на отговорността, която носят Вашите две нации и на перспективите за бъдещето. Декларация, че Франция и Германия ще продължават да виждат своето бъдеще в една демократична Европа и през идните десетилетия.

Ако Турция, Йордания, Ливан и някои други бедни страни могат да предложат подслон на милиони хора, бягащи от гражданска волна, тогава богатите европейци трябва също да са способни да направят това голямо усилие и ние се нуждаем от смелост за задачата, която стои пред нас.

Трябва да имаме смелост, за да продължаваме напред с развитието на Европа. Светът няма да чака ние да приключим нашите вътрешни дискусии. Европа трябва да продължи уверено напред“, каза Вебер.

Председателят на групата на Програсивния алианс на социалистите и демократите (С&Д) Джани Питела

„Историята ни учи, че в миналото френско-германският мотор е служил добре на Европа, защото е имал визия за Европа: идеята, че чрез помирението на народи, разделени от векове на войни, ще се положат основите за политическа интеграция. Но днес ние се нуждаем от ново начало, нова визия, нов политически проект, който да даде значение на Съюза и чиито главни герои да са всички страни членки“, каза Джани Питела.

„Трябва да се борим за по-голяма данъчна справедливост, защото не е приемливо, докато от европейските граждани се иска да правят жертви, данъчни измами и укриване на данъци да ощетяват обществените финанси с 1 000 милиарда евро всяка година. Данъците трябва да се плащат там, където са реализирани печалбите“, добави той.

Група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР)

От името на Европейските консерватори и реформисти Ришард Антони Легутко (Полша) обвини „френско-германския двигател на Европа“, че е „объркал лидерството с господството“. „Не мислите ли, че част от проблема е, че една или две страни взимат решения от името на всички останали?“, попита той.

Председателят на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад

„Нека приемем действителността. Настоящата многопосочна криза поставя в опасност самото съществуване на европейския проект. Какво ще стане, ако утре еврото изчезне? Или ако Шенген се разпадне? Какво ще ни остане тогава? Нищо повече от една хлабава конфедерация от национални държави. Икономически слаба, незначителна на световната сцена. Нека да не бъдем наивни. Американците и китайците ще бъдат тези, които ще диктуват нашите икономически стандарти. А Асад и Путин – тези, от които ye зависи мирът и стабилността в Европа“, каза Верхофстад.

Председателят на групата на Европейската обединена левица/Европейска зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ Габриеле) Цимер

„Германско-френският мотор се задъхва. И сега какво, госпожо Меркел и господин Оланд? Вашите речи трябваше да бъдат вдъхновяващи. Вие засегнахте множество важни въпроси, но на Вашите речи им липсваше каквато и да е перспектива за повече демокрация или социален съюз в рамките на Европейския съюз. Това е огромен недостатък. Моля Ви, издигнете се на висотата на предизвикателството“, призова Цимер.

Председателят на групата на „Зелените“ Ребека Хармс

„Имаме дълъг списък с кризи и няма да стигнем доникъде, ако не довършим това, което сме започнали. Трябва да върнем стабилността на еврото. Без правителство на единната валута няма да стигнем доникъде. Вие двамата сте правилните хора, които могат да свършат тази работа“, каза Хармс.

„Трябва да преосмислим нашата политика по отношение на бежанците. Но това не трябва да бъде в посока на милитаризиране на нашите външни граници. Да се сътрудничи с Ердоган е хубаво, но е погрешно, ако също така не му кажем, че ескалирането в неговата страна на конфликта с кюрдите влошава ситуацията“, добави тя.

Председателят на групата на Европа на свободата и пряката демокрация (ЕСПД) Найджъл Фарадж

„Когато Кол и Митеран дойдоха в Европейския парламент през 1989 г., представлявайки своите страни, партньорството в ЕС  беше между равни. Но това вече не е така. Сега Франция е загубила сили в капана на единната валута. Ирония е, че проектът, който беше предназначен да задържа германската мощ, сега доведе до Европа, тотално доминирана от Германия. Този Европейски съюз не е такъв, какъвто беше замислен отначало“, каза господин Фарадж.

Председателят на групата на Европа на нациите и свободите (ЕНС) Марин льо Пен

„Благодаря ви, госпожо Меркел, че ни удостоихте с честта да дойдете тук заедно с вицеканцлера на провинция Франция“, каза Марин льо Пен. „Аз не мога да Ви нарека „президент“, защото Вие вече не упражнявате ролята, която имаше Вашият предшественик“, обърна се тя към Франсоа Оланд. – „Президентът на Републиката е гарантът на френската конституция. Той не трябва да се подчинява на политики по решение на Берлин, Брюксел или Вашингтон, а да защитава нашия суверенитет. А Вие не правите това. Тъкмо обратното, когато с напълно безотговорен жест канцлерът Меркел казва, че трябва да приветстваме 800 хиляди мигранти, Вие ръкопляскате. Когато няколко дни по-късно тя затваря границите си, Вие отново ръкопляскате.“

IMG_0017Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел

В заключение госпожа Меркел посочи, че компромисът е в основата на всяко европейско споразумение, но всички 28 страни трябва да участват. Тя добави, че държавните и правителствени ръководители също представляват национални държави и парламенти и контактът с националните парламенти е важен. „Без това сближаване Европа не може да върви напред.“

Накрая Канцлерът подчерта, че Европа може да се похвали с много успехи като, например, подготовката на конференцията за климата. „Една успешна конференция за климата също е начин да помогнем за предотвратяването на бежански кризи.“

Президентът на Френската република Франсоа Оланд

IMG_0020„Ако Канцлерът и аз сме тук, то е, защото през последния век имаше две войни, в които нашите страни бяха противници. Затова ръководителите на нашите две страни винаги са искали да бъдат в основата на инициативата за изграждането на Европа. В Европейския съвет обаче вземат решения всички 28 страни, а не само нашите две“, каза Оланд. – „В бъдеще ще имаме нужда от по-силна Европа. Първата отговорност е обща политика в областта на отбраната, даването на убежище и миграция. Ако който не вярва в Европа, нека я напусне – да напусне еврозоната, да напусне Шенген, а ако може – да напусне и демокрацията. Европейският суверенитет означава да сме способни да вземаме решения и да избегнем завръщането на национализма, популизма, екстремизма, които днес искат да ни наложат да вървим по път, по който не желаем“, заключи той, визирайки някои изказвания по време на дебата.

Източник: Европейски парламент