Изложбата „ПлажМадрид“ в Институт Сервантес

Публикувано:
09:37ч / 09.10.2015г
Брой прочитания:
616
Брой коментари:
0

„От 8 октомври София разполага с още една изложбена зала и тя се намира в Институт Сервантес-София на ул. „Света София“ 3″ – обяви вчера директорът на Института Хавиер Валдивиелсо Одриосола при откриването на изложбата с документална фотография  „ПлажМадрид“ на Роберто Вилялон.

От вчера в залата на Института, известна като Пространство Сервантес, където редовно се провеждат пресконференции, творчески срещи, както и седмични прожекции на испанско филми (всяка сряда), ще могат да бъдат видени и изложби.

„ПлажМадрид“ е гостуваща изложба, която представя фотографии от лятото на 2011г, заснети месеци след  откриването на градското пространство “Мадрид рио”- 6-километров парк по протежение на река Мансанарес, която пресича Мадрид. Фотографиите показват „колонизаторите“ на тази нова градска зона в испанската столица – как хората припознават новото пространство и как го използват по съвсем неочакван начин. Реално го превръщат в плаж! Изложбата „ПлажМадрид“ е вдъхновена от творбата на холандския художник Йеронимус Бош „Градината на земните удоволствия“ – триптих, получил името си от централната тема за греха и сладострастието. По подобен начин испанският фотограф Роберто Вилялон вижда наслаждаващите се „плажуващи“, усвоили по своему тази нова градска зона в Мадрид.

Фотографиите от„ПлажМадрид“ вече бяха показани в Пловдив. В Институт Сервантес-София изложбата ще продължи до 27 ноември.

Роберто Вилялон е завършил  фотография и журналистика. Има над 15 години професионален опит. Своите лични проекти съчетава в сътрудничество с хора на изкуството, без да пренебрегва своето първоначално призвание, да публикува фотографиите си във вестници и списания.

***

Мегаинициативата Madrid Río стартира през 2005 и завършва през 2011 по проект на три местни студиа в сътрудничество с холандците от West 8. Идеята накратко: почистват се бреговете на река Мансанарес, магистралата М30 се премества на подземно ниво, а на мястото на шосетата се прави богато зониран линеен парк с вело- и пешеходни алеи, места за спорт, игра и развлечения и изкуствен плаж. Всичко това – на километър и половина от центъра на Мадрид.

Източник: Институт Сервантес-София и www.evropaworld.eu