Антонио Таяни е новият председател на Европейският парламент

Публикувано:
11:25ч / 18.01.2017г
Брой прочитания:
88
Брой коментари:
0

Европейският парламент избра кандидата на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Таяни за свой нов председател за периода 2017 – 2019 година.

Когато представяше кандидатурата си за председател на Европейския парламент, Антонио Таяни направи следното изявление:

“Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това. Те очакват това от Европейския парламент. Не винаги постигаме съгласие. Но всички сме наясно, че трябва да намерим решения. Тези решения няма да бъдат намерени в повече и повече Европа, нито във взривяването на европейския проект. Не е работа на председателя на Европейския парламент да поставя такъв дневен ред. Това е работа на вас, евродепутатите. Ви е заедно решавате в каква посока ще поемем и как ще оформим тези промени. Който и да бъде избран за председател на нашия Парламент, трябва да направи така, че това да бъде постигнато по открит и прозрачен начин без да се предначертава резултатът от решенията.

Като председател на Европейския парламент ще се отдам на това да бъда неутрален, да служа на всички европейци, съсредоточен върху нещата, които наистина имат значение: сигурност, миграция и работни места.“

Антонио Таяни, на 63 години, е евродепутат от 1994 г. Той беше заместник-председател на Европейската комисия от 2008 до 2014 година, първо като комисар за транспорта (2008 – 2010), след това като комисар за промишлеността и предприемачеството (2010 – 2014). Той стана първи заместник-председател на Европейския парламент през 2014 г. и е заместник-председател на Европейската народна партия от 2002 г.

“Истински проевропеец, Антонио Таяни отдаде политическата си кариера на Европа. Той ще бъде силен и надежден партньор за целия Парламент. Топло приветстваме Антонио Таяни за постигнатия от него резултат и благодарим на всички евродепутати, които гласуваха за него”, каза Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

“Очакваме с нетърпение по-нататъшното сътрудничество с проевропейските сили в Европейския парламент и преминаването към Европа, която дава резултати.”

Източник: Информационен офис на ЕНП