Създадена е проевропейска коалиция в Европейския парламент

Публикувано:
16:39ч / 17.01.2017г
Брой прочитания:
180
Брой коментари:
0

Групите на Европейската народна партия (EНП) и на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент създадоха проевропейска коалиция за реформиране на Европа.  Коалицията кани и други групи да се присъединят към нея.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер каза: “Групата на ЕНП винаги е настоявала за подход, основаващ се на партньорство – оставаме верни на този принцип и ще продължим да постигаме резултати. Искаме да работим заедно, за да постигнем резултати за европейските граждани и да гарантираме европейската стабилност. Нашето партньорство е основано на съдържанието и на реформите за Европа. Това е пакт в името на резултатите. Ще поканим всички проевропейски партии да се присъединят към нашето партньорство.”

Председателят на Групата на АЛДЕ Ги Верхофщад каза: “Това е първата важна стъпка към създаването на проевропейска коалиция, която да реформира и подсили нашия Съюз, което е абсолютно необходимо. При наличието на Тръмп, на Путин, на много други предизвикателства, пред които е изправена Европа, важно е да си сътрудничим, за да реформираме нашия Съюз. Нашият коалиционен план е отворен за всички проевропейски парламентарни групи. Това е коалиция на идеи за промяна на посоката на Европейския съюз. Споразумението включва Европейска гранична и брегова охрана, ново управление на еврозоната, за да ни извади от кризата и европейски отбранителни сили, за да направим отново Европа безопасна. Споразумяхме се и да проучим дали е необходим европейски разузнавателен и разследващ капацитет, за да се борим с тероризма и международните престъпления.”

Като част от това политическо споразумение и двете групи ще подкрепят Антонио Таяни за председател на Европейския парламент.

Източник: Информационен офис на ЕНП