Азербайджанска вечер на 11-ия международен франкофонски фестивал „Солей“

Публикувано:
12:50ч / 15.06.2022г
Брой прочитания:
562
Брой коментари:
0

По инициатива на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на 11-ия Международен франкофонски фестивал “Солей” беше организирана азербайджанската културна вечер.

В едно от най-хубавите места в Созопол – в Етнографския музей се състоя откриването на изложбата “Земята на огъня през очите на българските деца”.

На събитието присъстваха представители от община Созопол, директорът на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова, художници от България, Северна Македония, Албания, Румъния и Грузия, представители на медиите и гости на града.

На откриването директорът на Центъра София Шигаева-Митреска отбеляза, че представената изложба е част от колекцията детски рисунки, които са участвали в конкурса по повод 30-ата годишнина от възстановяването на независимостта на Азербайджан, и чрез тях децата от различна възраст и от различни краища на България запознават българите и гостите на града с непозната култура, история и традиции на далечния и толкова близък Азербайджан.

Г-жа Шигаева-Митреска изтъкна, че 2022 година е символична за Азербайджан и България, защото през нея двете страни отбелязват 30-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения. Тя разказа, че след възстановяването на независимостта на Азербайджан на 18 октомври 1991 г. България беше сред първите страни, която признаха независимата Република Азербайджан на 14 януари 1992 г., а дипломатическите отношения между нашите държави бяха установени на 5 юни 1992 г.

Говорейки за активно развиващите се контакти между страните във всички области, г-жа Шигаева-Митреска подчерта важното място на културата във взаимоотношенията между държавите, като отбеляза значимата роля на Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет, който подпомага изучаването на азербайджанския език и приобщава младежта към културата, литературата, науката на двете държави.

На снимката вдясно: Александрина Исайлова, директор на Международния франкофонски фестивал „Солей“, и София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след откриването на изложбата с детски рисунки на тема “Земята на огъня през очите на българските деца”в Етнографсия музей на Созопол 

Източник: Центъра за азербайджански език и култура къс Софийския университет "Св. Климент Охридски"