Виенската филхармония посвещава летния си концерт на културните връзки в Европа

Публикувано:
15:24ч / 16.06.2022г
Брой прочитания:
173
Брой коментари:
0

Тази година традиционният летен концерт на Виенската филхармония отново ще се проведе в целия си блясък и без ограничения. Това ще стане пред многобройна публика в градината на бароковия дворец Шьонбрун, след като предходните два концерта се проведоха с ограничен брой присъстващи и при спазване на строги противоепидемични мерки. Концертът ще се състои на 16 юни 2022 г. от 21:45 ч.

Летният концерт на Виенската филхармония ще бъде дирижиран за първи път от латвийския маестро Андрис Нелсонс, а солист на вечерта ще бъде френският виолончелист Готие Капюсон. Програмата на тазгодишния концерт е изцяло от европейски автори, за да се подчертае значението на културните връзки в Европа и нейните богати музикални традиции. В програмата са включени произведения на Бетовен, Лисенко, Росини, Сметана, Маскатс, Дворжак и Камий Сен-Санс.

Входът по традиция е свободен за всички посетители, а концертът ще бъде излъчен със закъснение от двадесет минути по австрийската телевизия ORF2 и по немската 3SAT.

Първият по рода си „Концерт в лятна нощ“ се провежда на 25 май 2004 г. под мотото „Концерт за Европа“ и е посветен на разширяването на Европейския съюз. Оттогава всяка година между фонтана на Нептун и сградата на двореца за всеки „Концерт в лятна нощ“ обичайно се събират около 100 000 души, за да се насладят на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на тези концерти е популяризирането на класическата музика. Те са  своеобразен подарък от Виенската филхармония за жителите и гостите на града и входът за зрителите е безплатен.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София