Азербайджанска вечер на кинофестивала Sofia Menar 2020

Публикувано:
15:00ч / 16.01.2020г
Брой прочитания:
192
Брой коментари:
0

За четвърти пореден път Азербайджан се включва в кинофестивала Sofia Menar, който представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. На 15 януари в Дома на киното беше показан филмът на режисьора Илгар Сафат „Старият град“.

2Представяйки го, Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас, поясни, че досега той е участвал в кинофестивали в Индия, Египет, Естония и Турция.

„През 2020 г. отбелязваме 122-та годишнина на азербайджанската кинематогпафия и фестивалът Sofia Menar е добра възможност, за да се отбележат нейните постижения в тази сфера“ – каза Н.Пр. д-р Гурбанова.

В „Старият град“ е проследена любовната история между красивата Арзу и много по-възрастния от нея Рафаел, ветеран от войната в Карабах. Девойката завършва гимназия и се готви да следва медицина. Останала е рано без баща, но нейната майка – уважаван хирург, се е постарала да й осигури домашен комфорт и чертае пред нея безоблачно бъдеще с красив млад и перспективен младеж. Внезапното влюбване на дъщерята в зрял мъж с разбита от кошмарните военни спомени психика, е на път да осуети майчините мечти за щастие на детето й. Майката се противопоставя с всички възможни средства на тази връзка. Ще успее ли да раздели двамата влюбени? –  е въпросът, който си задават зрителите през цялото време.

82390675_508178446391231_4036971986373574656_nВероятно ще има удовлетворени от развръзката, за други тя ще бъде разочароваща, но при всички случаи това е една красива любовна история, случила се в старинния квартал на свръхмодерния съвременен град Баку.

Неслучайно Азербайджанското посолство беше подготвило приятна изненада за гостите на киновечерта – още при влизането си в залата много от тях получиха по една красива червена роза – символ на любовта, възпята в „Старият град“.

Източник: www.evropaworld.eu