Азербайджанският филм „Али и Нино“ на София филм фест

Публикувано:
12:52ч / 14.03.2018г
Брой прочитания:
542
Брой коментари:
0

В програмата на София филм фест на 12 март в кино „Люмиар“ беше прожектиран азербайджанският филм „Али и Нино“ на режисьора Асиф Кападия. Красивата, но изпълнена с перипетии любов между азербайджански принц и грузинска принцеса, е преплетена с драматични моменти от азербайджанската история: Първата световна война, Остомврийската революция, обявяването на Демократична република Азербайджан на 28 май 1918 г., Тази република просъществува до април 1920 г., когато в страната е установена съветска власт. Един филм, който показва малко познати в България събития и от необичаен за нас ъгъл.

Преди прожекцията филмът беше представен от Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, в присъствието на директора на София филм фест Стефан Китанов, представители на дипломатически мисии у нас и много зрители. Словото й ни беше любезно предоставено от Азербайджанското посолството в София:

„Имам удоволствието да приветствам всички вас тази вечер. Бих искала да изкажа моята признателност към Фондацията „Гейдар Алиев“ и на г-жа Лейла Алиева, заместник-председател на Фондация „Гейдар Алиев“, както и на изпълнителния продуцент на филма, който положи много усилия, за да направи филма успешен.

2018 г. е забележителна с няколкото годишнини в историята на Азербайджан. Тази година ние отбелязваме 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), първата демократична светска парламентарна република в ислямския Изток. Учредяването на АДР на 28 май 1918 г. е една от славните страници в историята на Азербайджан. Именно АДР предоставя всеобщото избирателно право за жените преди 100 години, с което направи Азербайджан първата мюсюлманска държава, където на жената са предоставени равни политически права и преди това да е постигнато в много европейски страни. 2018 г. е обявена от президента на Република Азербайджан Илхам Алиев за година на Азербайджанската демократична република. Тази година правителството на Азербайджан, като достоен наследник на АДР, има честта да отбележи тази годишнина с редица събития не само в страната, но и извън нея.

Тази година имаме честта да отбелязваме и 120-годишнината на азербайджанската кинематография. Първото късометражно нямо кино на азербайджанската кинематография „Илишдин“ („Хванах те“) е прожектиран в Баку на 2 август 1898 година. Оттогава 2 август се отбелязва като Денят на азербайджанското кино.

Филмът „Али и Нино“, прожектиран тази вечер, е тясно свързан и с двете гореспоменати годишнини. Сюжетът на „Али и Нино“ е построен върху историята на любовта на двама младежи на фона на борбата за независимост на азербайджанския народ. От една страна, филмът описва бурен роман между мюсюлмански азербайджански младеж и християнско грузинско момиче; от друга страна, изобразява предсъветския Азербайджан, засяга политическите процеси в Азербайджан преди и след създаването на АДР. В тази увлекателна история се пресичат политическите, географските и религиозните различия и се показват предизвикателствата, пред които са изправени двамата млади хора на границата на епохите, на пресечната точка на Изтока и Запада, исляма и християнството. Филмът описва любовта на Али и Нино с пътешествия до Тбилиси, Техеран, планинските села в Дагестан, както и Ичери Шехер (Стария град в Баку), Гянджа, и Шуша – азербайджанският културен център в Нагорни Карабах, който в момента е под арменска окупация.

Филмът разказва също и за дългогодишните традиции за междуличностна толерантност и мултикултурализъм на моята страната. Азербайджан е уникално място, където на кръстопътя между Изтока и Запада, Севера и Юга се срещат различни култури и цивилизации. Ислямът, юдаизмът, християнството и други религии и убеждения се разпространят в страната в различни периоди от време и взаимодействат помежду си. Благодарение на този опит Азербайджан изгради културата на приемане и доверие, където хората с различна вяра се радват на мирно съсъществуване и живеят с взаимно уважение един към друг. Трябва да се отбележи, че правителството на АДР включва много националности.

Представеният на филмовия фестивал в Кан през 2014 г. филм „Али и Нино“ е основан на известения роман със същото заглавие от анонимен писател с псевдоним Курбан Саид. Оригиналът е написан на немски език и по-късно е преведен на повече от 30 езика след първото му публикуване в Австрия през 1937 г. Романът е наричан „едно от най-оригиналните произведения на литературата на 20-ти век“. Това е първата филмова версия на класическия роман, създаден от режисьора, спечелил Оскар, Асиф Кападия по адаптация, направена от драматурга и сценариста, спечелил Оскар, Кристофър Хамптън.

Премиерата на филма се състоя на Международния кинофестивал в Сънданс, САЩ, през януари 2016 г. Той беше избран за откриването на втория ежегоден Международен фестивал на азиатските филми през октомври 2016 г. Европейската премиера на филма се състоя в Европейския парламент в Брюксел през 2017 г.

В заключение, бих искала да припомня думите на Асиф Кападия, режисьор на филма. За Азербайджан той казва: “Тук Изтокът среща Запада, Европа среща Азия, а мюсюлманите срещат християните. Това е много хубаво място” – завърши словото си Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас.

Още за филма може да прочетете тук.

Източник: Посолство на Азербайджан и www.evropaworld.eu