Бъдеща лаборатория на Франкофонията в замъка Вилер Котре

Публикувано:
08:02ч / 25.01.2019г
Брой прочитания:
220
Брой коментари:
0

Преди една година президентът на Франция Емануел Макрон даде идеята замъкът във Вилер Котре, построен през XVI век от Франсоа Първи, да бъде възстановен и да се превърне в „Лаборатория на Франкофонията“, в „място за изложби, срещи, изследвания, обучение,  резиденция на художници, писатели и изследователи“.

ChateauЗамъкът (на снимката вляво – lefigaro.fr) е разположен на 70 километра северно от Париж. Забележителен е с това, че в него през август 1539 г. кралят е подписал Наредбата, с която налага използването на френския език в официалните документи на Френското кралство. Наредбата е останала в историята с наименованието „Вилер Котре“ и е най-старият законодателен текст, който все още е в сила във Франция. Друго, с което е известен град Вилер Котре, е че в него се е родил писателят Александър Дюма-баща (1802-1870).

В понеделник, 22 януари, беше обявено началото на ремонтните работи за превръщането на замъка Вилер Котре в Лаборатория на Франкофонията. Представяйки проекта, който ще се осъществява под рководството на Центъра за националните паметници, неговият президент, Филип Белавал, отбеляза, че замъкът се намира в катастрофално състояние и определи това като“един от най-големите съвременни скандали в културното наследството“. За реставрацията му ще са необходими 200 милиона евро.

Президентът на Центъра за националните паметници подчерта, че „културният проект в кралския дворец е приоритетен“, но допълни, че успехът му е обвързан със сектора на услугите в града и околностите (хотели, ресторанти). Очаква се първата фаза на реставрационните работи във Вилер Котре да приключи преди 2022 г., като паралелно с това в рамките на следващите четири години ще трябва да бъдат доведени до край и други големи проекти във Франция.

Филип Белавал обърна внимание, че е важно да има баланс между културните проекти в Париж, който привлича най-много туристи, и места в провинцията, които не са така посетени, като департаментът Ен, където се намира замъкът Вилер Котре.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Цялата статия в www.lefigaro.fr

Източник: www.lefigaro.fr