България и Азербайджан: 25 години дипломатически отношения

Публикувано:
09:31ч / 18.05.2017г
Брой прочитания:
349
Брой коментари:
0

През 2017 г. се отбелязва 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Азербайджан. По този повод в Дома на Европа посолството на Азербайджан в България в сътрудничество с Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Атлантическия клуб в България, организираха конференция на тема „България и Азербайджан: 25 години дипломатически отношения. Перспективи за двустранно партньорство и многостранно сътрудничество”. Приветствия към участниците произнесоха Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланичка на Азербайджан у нас, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова припомни дългата история на двустранните отношения между двете ни страни. След 5 юни 1992 г. тези отношения непрестанно се развиват в разнообразни области от взаимен интерес и достигат до равнището на стратегическо партньорство. Съвместната декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан, подписана в рамките на официалното посещение в София на президента на Република Азербайджан, Н.Пр. г-н Илхам Алиев, на 4 март 2015 г., внесе нова динамика в двустранното сътрудничество и проправи пътя за качествено нов етап в отношенията между двете държави.

Министър Теменужка Петкова обърна внимание на факта, че България е сред първите страни в Европа, които признаха независимостта и суверенитета на Азербайждан и открои енергетиката като основен приоритет на икономическото сътрудничество между двете страни. Тя подчерта значението на българското участие в проекта за интерконектора Гърция – България, за чието изграждане тя заяви, че е необратим процес.

Специално обръщение към участниците в конференцията направи Костадин Коджабашев, генерален директор „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи, след което започна първият панел с водеща Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт. Участваха Рауф Алиев, член на Милли Меджлиса (Парламента) на Република Азербайджан, ръководител на Междупарламентарната група за приятелство между Азербайджан и България, Ганчо Ганев, директор на дирекция „Източна Европа и Централна Азия” в министерството на външните работи на Република България, Илиян Костов, началник отдел „Руска федерация, страни от ОНД и Грузия“ в министерството на икономиката.

Г-н Рауф Алиев проследи развитието на взаимотношенията между България и Азербайджан през изминалите 25 г. и обърна внимание на побратимяването между български азербайджански градове като Габрово и Шеки, както и на социалната политика и спорта.

Г-н Ганчо Ганев изброи немалкото официални визити, разменени между двете страни, и добави контактите в областта на културата, образованието и науката. Той отбеляза съдействието за археологически проучвания и възстановяването на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново, за което фондация „Гайдар Алиев“ дари 2,5 милиона лева. Г-жа Мехрибан Алиева, първата дама на Азербайджан, която е и председател на фондацията, лично присъства на откриването на възстановената крепост. Предвижда се и сътрудничество между Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ и азербайджанските униерситетски среди. В създадения през 2004 г. Център за български език и култура в Бакинския славянски университет в момента 50 студенти изучават български език, а към СУ „Св. Климент Охридски“ от 2013 г. съществува Център за азербайджански език и култура.

За икономическите и търговски отношения между България и Азербайджан говори г-н Илиян Костов. Той съобщи, че през последната година вносът ни от Азербаджан се е увеличил три път и увери, че министерството на икономиката е готово да подкрепи всичкидвустранни проекти, защото има все още неизползван потенциал.

Вторият панел на конференцията започна със специално обръщение на заместник-министъра на външните работи на Република Азербайджан и главен преговарящ с Европейския съюз и Световната търговска организация г-н Махмуд Мамед-Гулиев. Той се спря най-вече на политиката на ЕС за „Източно партньорство“, в което са включени шест пост-съветски държави: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна, и постави акцент върху продължаващата окупация на Нагорни  Карабах от Армения. В този окупиран регион се развива нелегална търговия, канят се арменци от други страни, като Сирия, за да се заселят там. ЕС подкрепя териториалния интегритет на Азербайджан, но това досега не е довело до промяна в положението. Предстои подписване на ново рамково споразумение на ЕС с Армения и би било добре в него да бъде поставен и този проблем. Г-н Мамед-Гулиев подчерта, че позицията на неговата страна е за мирното разрешаване на конфликта за Нагорни Карабах.

Водещ на втория панел беше Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Участваха Мурат Хейдаров, директор на SOCAR Balkan, Надежда Бухова, директор на дирекция „Европейска координация и международно сътрудничество“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и Петьо Иванов, изпълнителен директор на „Български енергиен холдинг“ ЕАД. Те направиха изказвания по темите: диверсификация на маршрутите и източните доставки за европейската енергийна сигурност с фокус върху Южния газов коридор и Азербайджан и България в контекста на транспортните коридори между Европа и Азия.

Конференцията даде възможност да бъде обсъдено развитието на българо-азербайджанските отношения и на нови идеи за засилване на сътрудничеството, както в двустранен план, така и в рамките на партньорството на Азербайджан с Европейския съюз.

Още снимки от конференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu