Облекчава се визовият режим ЕС-Украйна

Публикувано:
22:10ч / 17.05.2017г
Брой прочитания:
87
Брой коментари:
0

На тържествена церемония в Европейския парламент на 17 май беше подписано официално споразумението за либерализиране на визовия режим на ЕС с Украйна. С този акт се слага финал на дългия процес, успешно завършен от докладчика по въпроса Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата.

„Днешният ден е силно послание към гражданите – и украинските, и европейските. Когато говорим за либерализиране на визов режим, не трябва да забравяме, че става дума за свободите на гражданите и техния живот. Всъщност премахването на визите е забележителен инструмент, който позволява по-тесни контакти между хората, задълбочаване на културния обмен, насърчаване на туризма и на предприемачеството“, коментира Мария Габриел. Тя добави още, че процесът за либерализиране на визовия режим беше много ефективен инструмент за осъществяване на амбициозни реформи в Украйна в областта на сигурността, правосъдието и основните свободи. Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и либерализирането на визовия режим е още една стъпка в подкрепа на общата политика за по-безопасно, стабилно и проспериращо Източно съседство в интерес на сигурността на гражданите.

Регламентът ще бъде публикуван скоро в Официалния вестник на ЕС и 20 дни по-късно украинците с биометрични паспорти вече няма да имат нужда от визи, ако искат да посетят ЕС за бизнес, туризъм или семейни цели за срок до 90 дни в рамките на период от 180 дни. Споразумението ще се прилага за Европейския съюз (с изключение на Ирландия и Обединеното кралство) и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. С реформирания механизъм за суспендиране на визи, ЕС разполага с нужните инструменти за действие в случай на възникване на извънредни ситуации.

 

 

Източник: Информационен офис на евродепутат Мария Габриел