България и Италия си партнират в цветарството

Публикувано:
07:49ч / 02.12.2022г
Брой прочитания:
252
Брой коментари:
0
На 30 ноември в София се проведе събитието „Възможности за сътрудничество и представяне на италианския цветарски сектор“, организирано от Италианска търговска агенция (ИТА) София в сътрудничество с Посолството на Италия в София, Националната асоциация на разсадниците износители (Италия) и Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Участваха експерти, които представиха особеностите и отличните постижения на италианските и българските декоративни разсадници и обсъдиха възможностите за сътрудничество между фирмите от двете страни.
Събитието беше открито от посланичката на Италия в България Н. Пр. Джузепина Дзара, която говори за развитието на двустранните търговско-икономически отношения в сектора, и от председателя на Камара на архитектите в България, РК-София, арх. Борислав Владимиров.
Модератор беше директорката на ИТА София Киара Петро. (На снимката вляво: Н. Пр. Джузепина Дзара и г-жа Киара Петро)
Председателят на Асоциацията на разсадниците износители, Луиджи Паляни, представи дейността на Асоциацията, характеристиките на сектора и на територията, както и последните положителни тенденции в търсенето и производството на живи растения.
Председателят на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, Татяна Бояджиева проследи развитието на българския цветарски бизнес след денационализацията и реституцията на земята на гражданите. Тя посочи на картата къде се намират основните разсадници в страната и какви видове растения се отглеждат там.
Акцент в изказванията на председателя на консорциума Myplant & Garden Марко Орландели и на ръководителя на чуждестранните мисии Николо Палети беше изложението, което ще се проведе през февруари 2023 г. и възможността за българските фирми да участват и като изложители, и като посетители.
Арх. Десислава Димитрова от фирма Делинеар говори за въздействието на озеленяването в интериора и екстериора на образователните учебни заведения. Беше подчертан ползотворният ефект на растенията върху обучаемите. В България учебните заведения разполагат със зелени площи, но те не са обект на планирано озеленяване. Осъществяването на един такъв пилотен проект би могло да предизвика голям интерес и да бъде значима стъпка към нови възможности за този сектор в България.
По време на дискусията бяха разяснени и някои въпроси, които се отнасят до конкурсите и обществените поръчки в сектора.
Българският актьор Симеон Владов анонсира старта през 2023 г. на телевизионно предаване, посветено на цветарството, което ще има за цел да представи на българския зрител и добрия италиански пример.
След това италианските фирми имаха възможност да се срещнат и да разменят контакти с българските си колеги, с представители на общинските предприятия, които стопанисвант градските паркове и градини, както и с представители на университестките ботанически градини и на други секторни организации.
Италиански постижения в цветарството несъмнено представлява важна, макар и малко позната реалност. Действително, през 2021 г. Италия е изнесла живи растения на обща стойност приблизително един милиард и 150 хиляди евро, отбелязвайки ръст от +20% в сравнение с 2020 г. Италианското цветарство съставлява повече от 5% от националната земеделска продукция; Италия е втората страна в Европа в сектора на цветарството, с около 21% от фирмите (27 000) и 17,4% от площта за отглеждане (29 000 засадени хектара) в ЕС и представлява важна възможност за по-нататъшно засилване на двустранните търговски отношения между Италия и България.
През 2021 г. италианският износ на живи растения за България е нараснал с повече от 50 % и възлиза на приблизително 4,4 млн. евро. Италия е третият доставчик на живи растения в България с дял от 10,69% от българския пазар, като преди нея са Нидерландия (водещ световен производител на луковици и ризоми) и Република Северна Македония, което показва важния потенциал за развитие на сътрудничество в сектора между двете страни.
Тези отлични резултати трябва да се разглеждат в по-широкия контекст на търговските отношения между двете страни, които по последни данни възлизат на почти 4,5 милиарда евро. Италия запазва четвъртото си място като търговски партньор на България, като за 2022 г. е отчетен ръст на българския износ за Италия от 46,7% и увеличение на вноса в България от Италия от 28,6%.

Източник: Посолство на Италия и Италианска търговска агенция София