България се включва в „Най-големия урок в света“

Публикувано:
06:56ч / 28.09.2015г
Брой прочитания:
241
Брой коментари:
0

Днес, 28 септември, България се включва в инициативата на „Най-големият урок в света“. Това ще стане в софийското 10-то СОУ „Теодор Траянов“ в ж.к. „Младост 1“, където ще присъстват проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката; г-жа Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ в България; г-н Огнян Траянов, Председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Организатори са УНИЦЕФ България в партньорство с Българска мрежа на Глобалния договор на ООН и Министерство на образованието и науката.

В седмицата 28 септември – 2 октомври в класните стаи на държави от всички континенти на планетата ще се проведат интерактивни презентации и дискусии, посветени на Глобалните цели за устойчиво развитие. Това ще се случи веднага, след като лидерите на всички държави по света приемат 17 нови цели на юбилейното 70-то заседание на ООН. Ето защо стотици милиони деца ще бъдат ангажирани с популяризирането на проблеми като бедността, глада, неравенствата, климатичните промени, насилието – и заедно ще търсим начините за справяне с тях в следващите 15 години. Глобалните цели за устойчиво развитие са приемник на Целите на хилядолетието за развитие, които изтичат в края на тази година. Новата световна програма е най-амбициозната досега и за нейното трайно реализиране е нужна креативността, енергията и волята за промяна, която произтича от младите поколения.

В България „Най-големият урок в света“ ще се проведае в над 500 класа, а в световен мащаб в инициативата ще се включат близо 500 милиона момичета и момчета на възраст между 7 и 19 години. За целта УНИЦЕФ адаптира специални образователни материали. Те включват: вдъхновяващо филмче, което представя Глобалните цели, както и допълнителни учебни планове, заедно с информация, снимки и др. за ангажиране на учители, ученици и широката общественост. „Най-големият урок в света“ дава уникална възможност да насърчим глобалното гражданство в училищата по целия свят. Той подкрепя обучението в широк кръг от тематични области, сред които: научни, географски, граждански и технологични и помага на учителите да ангажират младото поколение с важни световни въпроси.

Инициативата ще приобщи децата и младежите към глобалните усилия за изграждане на едно по-устойчиво бъдеще за всеки жител на планетата – защото младите хора ще бъдат основният носител на промяната в следващите 15 години. Своята подкрепа за кампанията вече дадоха редица влиятелни лидери и обществени фигури, сред които: почетният застъпник на УНИЦЕФ Нейно Величество Кралица Рания от Йордания; посланици на добра воля на УНИЦЕФ, сред които тенис-легендата Серина Уилямс; футболните звезди Дани Алвеш, Коло Туре и Неймар; индийският актьор от Боливуд Ритик Рошан и много други.

Тук може да видите вдъхновяващото видео, с послание на Серина Уилямс, адаптирано на български:

Източник: УНИЦЕФ