Софийски ученици участваха в „Най-големия урок в света“

Публикувано:
12:47ч / 28.09.2015г
Брой прочитания:
666
Брой коментари:
0

Само ден, след като на юбилейната 70-а сесия на ООН световните лидери поеха най-амбициозния си досега ангажимент към по-добро бъдеще за всички деца на планетата, приемайки единодушно новите Глобални цели за устойчиво развитие за следващите 15 години – ученици от България се запознаха с тях и се ангажираха с предоставянето на креативни идеи за решаване на някои от съвременните предизвикателства. Инициативата се осъществява в партньорство между УНИЦЕФ, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и Министерство на образованието и науката

Глобалната инициатива на УНИЦЕФ за провеждането на „Най-големият урок в света“, чрез който над 500 милиона деца и младежи от всички краища на планетата да бъдат запознати с проблемите на бедността, неравенствата, достъпа до образование, климатичните промени и т.н. – се осъществява в България, като за целта тематични дискусии и интерактивни презентации ще се проведат в над 500 класа в цялата страна от 28 септември до 2 октомври..

„България с удоволствие и отговорност се присъединява към инициативата на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света, защото няма по-важно нещо от това да научим децата си как да бъдат солидарни, как заедно да се борим срещу бедността и неравенствата и как да опазим панетата си. Българските ученици се присъединяват към милиони момичета и момчета по света, които се ангажират с даването на идеи за решаване на проблемите – и ние гледаме на тях с огромна надежда“, заяви Заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов пред петокласниците от столичното 10-то СОУ „Теодор Траянов“.

Целта на „Най-големият урок в света“ е учениците да дадат своя принос – чрез свежи идеи, креативност, изобретателност, желание за промяна и реални действия – за да спомогнат за осъществяването на Глобалните цели и да ги превърнат от пожелание в реалност.

„Днес ние поемаме ангажимент към вас и гледаме с оптимизъм и на вашия собствен принос в тази обща кауза – след 15 години, когато обърнем поглед назад, искаме да сме в състояние да си кажем, че сме направили Земята едно по-добро място за живеене. Искаме да видим повече сигурност за всяко момиче и момче и да сме премахнали крайната бедност. Важната предпоставка за това е достъпът до качествено образование, здравеопазване и справедливи шансове за достоен труд“,  каза г-жа Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ в България, която присъства на провеждането на първия урок в страната ни.

„Всички деца на планетата удивително си приличат в желанието си за повече човешка топлота и сигурност. На места по света те нямат възможност на ходят на училище, но и в България има много деца извън образователната система. Виждаме деца бежанци; виждаме деца, които работят; виждаме деца, които сключват ранни бракове. Ние искаме да върнем детството на всички тях и за всяко момиче и момче да има справедлив шанс в живота. Затова разчитаме на вас – вие сте бъдещите лекари, изобретатели, лидери и във вас е силата да направите света по-добро място за всички нас“, сподели пред учениците Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ г-жа Ани Салич.

От своя страна, децата посочиха като най-големи предизвикателства за съвремието ни недохранването и в същото време – разхищаването на храна; замърсяването на околната среда и унищожаването на растителни и животински видове; липсата на отговорно потребление и на достъп до качествено образование и здравеопазване. Именно в тази насока 17-те Глобални цели се стремят към постижения в 3-те основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично равновесие. И по-точно: изкореняване на крайната бедност; справяне с неравенствата и несправедливостта; борба с климатичните промени.

За осъществяването на тази амбициозна програма светът се нуждае както от волята и помощта на политическите лидери и на младите хора, така и от социалната отговорност на бизнеса, гражданския сектор, академичната общност и т.н.

„Със всички свои действия ние трябва да отстояваме мотото на организацията ни: бизнесът – сила за добро. Отговорният бизнес спазва законите и прилага социална отговорност, но всъщност най-важна трябва да е отговорността ни към вас – децата! Вие сте бъдещето на тази планета, но за да имате възможността да се развивате и да творите в един по-добър свят, ние трябва да действаме тук и сега, за да осигурим това“, каза г-н Огнян Траянов, Председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН вече анализира и разпозна целите, които са актуални за България и най-вече тези, в чиято реализация бизнесът може да допринесе. На първо място несъмнено е образованието и грижата към подрастващите. Мрежата вече 3-та година провежда своя проект „Гордея се с труда на моите родители“, чиято цел е да възпита у децата отношение към труда, към парите като измерител на приноса на всеки човек, а не като самоцел и да им помогне в избора на професия.

В своята универсалност Глобалните цели за устойчиво развитие са предназначени за всеки човек, но и зависят от всеки човек! Сегашните ученици ще са тези, които ще бъдат двигател на промяната през следващите 15 години, какъвто е и обхватът на Целите (2015 – 2030 г.) Затова е важно точно те да научат „Най-големият урок в света“. Според УНИЦЕФ те са ПОСЛЕДНОТО поколение, което има шанса да спаси планетата от климатичните промени – и ПЪРВОТО, което би могло реално да премахне глада, дискриминацията, насилието навсякъде по света.

Допълнителна информация:

  • Кои точно са 17-те Цели за устойчиво развитие – вижте тук: http://bit.ly/1MuFuls
  • Повече за целите, както и приложни уроци и материали към тях – изтеглете от тук: http://bit.ly/1izWE4c
  • Декларацията на световните лидери за поетите ангажименти и визията им за положителна промяна на света – прочетете тук: http://bit.ly/1Wml7J2
  • Кои световни знаменитости се присъниха към младежите, включвайки се в глобалната кампанията – изгледайте във видеото тук: http://bit.ly/1LBFz5B
  • А защо е важно всяко момиче и момче на планетата, включително в България, да участва със своите идеи и действия – вижте в анимацията тук: http://bit.ly/1NQsa9W

За УНИЦЕФ:  

УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За Глобалния договор на ООН:

Глобалния договор на ООН ангажира компаниите да възприемат десет универсални принципа в областта на човешките права, трудовите стандарти, околната среда и борбата с корупцията и да ги приложат в своите бизнес стратегии и във всекидневната си работа. Чрез своя ангажимент по отношение на всеобщо възприети ценности и чрез минимизирането на негативните ефекти от своята стопанската дейност компаниите могат да дадат своя принос за превръщането на глобализацията в позитивна сила. Частният сектор е и ключов партньор, даващ своя принос за постигането на Целите на устойчиво развитие под мотото „Бизнесът – сила за добро“.

Още по темата в сайта ни:

България се включва в най-големия урок в света

Източник: УНИЦЕФ