Българо-испанска университетска среща в София

Публикувано:
20:50ч / 27.01.2023г
Брой прочитания:
230
Брой коментари:
0

В Централния военен клуб в София на 27 януари т.г. се състоя среща между представители на испански и български университети. Проявата бе открита от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и от посланика на Кралско Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко. В срещата участваха Алфонсо Хентил, директор на Испанската служба за интернационализация на образованието (SEPIE), и ръководителят на Отдела по образование към посолството на Испания Анхел Сантамария – на първата снимка вляво. Срещата, чиято цел бе да се обмени информация между испанските и българските университети, се проведе в навечерието на първото изложение „Висше образование в Испания“, което ще се състои пак в Централния военен клуб на 28 януари от 10 до 16 ч. На него учащите и техните семейства ще могат да се информират за образователните предложения на 11 испански университета, участващи в изложението.

Очаква се доста наши младежи да се възползват от възможностите да следват в Испания. Както отбеляза служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, през настоящата учебна година над 25 000 ученици изучават испански език у нас. 6800 от тях са в училища по програмата „Испански езикови гимназии и паралелки“, допълни посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко. Той допълни, че интересът към изучаването на испанския език у нас се засилва. Това би трябвало да повиши интереса на нашите младежи към следване в Испания, която се слави със своето гостоприемство и толерантност към чужденците. Посланик Поланко припомни, че официално 125 000 българи са се установили в Испания, но реално броят им е над 200 000. Ръководителят на испанската дипломатическа мисия подчерта, че завършилите висши училища в родината му лесно си намират работа в чужбина. Испанският език, който е едно голямо богатство, се говори от над 500 млн. души по цял свят, като в 21 държави той е официален. Но тези, които не владеят езика на Сервантес или нямат време да го научат, също може да се възползват от възможностите за следване в Испания. В страната има и много специалности, които се преподават на английски език, а редица испански университети са в челото на международните класации за оценяване на висшето образование, допълни Н.Пр. Алехандро Полнка.

Поради всичко това броят на чуждестранните студенти в страната непрекъснато расте и е достигнал 150 000, съобщи участващият в срещата Жорди Марин, представител на Испанската служба за интернационализация на образованието (SEPIE). В своя сайт службата има търсачка, която позволява на кандидатстващите да си намерят най-подходящата стипендия. Освен това, Испания се ползва с най-голям интерес от страна на европейските студенти, които се възползват от програмата на Европейския съюз за образователна мобилност Еразъм. По нея в страната на Сервантес отиват около 50 000 годишно, съобщиха от SEPIE.

Това е първото образователно изложение от този вид, което сe провежда в България, в резултат на интереса, показан от страна на испанските институции, да представят своите образователни програми и да установят връзки с българските университети.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Пълната програма на изложението и списъка на испанските университети, които участват в него може да видите в публикацията на сайта ни:

Испански университети ще се представят в София на 27 и 28 януари

Подробен фоторепортаж от събитието на 27 януари т.г. може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu