Стотици посетиха изложението „Висше образование в Испания“

Публикувано:
18:40ч / 29.01.2023г
Брой прочитания:
495
Брой коментари:
0

Няколкостотин български ученици и техни близки се стекоха в Централния военен клуб в София в събота, 28 януари, за да разберат какви са възможностите за следване в Испания. Това се случи по време на изложението „Висше образование в Испания“, което бе първото по рода си у нас. В него се представиха 11 испански университета, като техни екипи даваха информация относно бакалавърските и магистърски специалности, следдипломна квалификация, стипендии и професионална реализация на абсолвентите. Проявата бе организирана от отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България и Испанска служба за интернационализация на образованието (SEPIE), с подкрепата на Столична община и Министерството на образованието и науката на България.

Още от сутринта дойдоха над 200 души, разказаха за evropaworld.eu от отдел „Образование“ на Испанското посолство. В самия край на работния ден пак имаше поне няколко десетки ученици, които се редяха на опашка пред щандовете на изложителите в Балната зала, за да получат търсената от тях информация. Същевременно много други посетители бяха изпълнили залата на горния етаж, където представители на университетите правеха презентации на испански и английски език.

Не може да се каже към кое испанско висше училище е бил проявен най-голям интерес, тъй като навсякъде имаше опашки. Университетът на Кастилия-Ла Манча обаче се справяше по-добре с навалицата, тъй като бе изпратил в София четирима свои представители. Това им позволи също така да организират в деня преди изложението среща в 157  гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо”. Университетът на Алмерия също бе проявил находчивост в представянето си. Освен че бе подготвил специален сайт на български език, в който изтъкваха предимствата на това висше училище и евтинията в средиземноморския курорт, където е разположено, неговият представител пусна клип, в който двама студенти българи разказаха колко е хубаво да се учи в Алмерия. Дадени бяха и ясни обяснения как се превръщат българските оценки в испански (там максималният бал е 10), и каква е минималната оценка за приемане в дадена специалност.

Представителят на Университета на Лас Палмас в Гран Канария имаше по-трудна задача, тъй като неговата Алма Матер се намира най-далече от България – на стотина километра от африканския бряг. Той обаче изтъкна, че има чартърни полети до Канарските острови, които се посещават от 15 млн. туристи годишно, и покани интересуващите се да отидат там на почивка, за да видят колко е хубаво да се учи на метри от плажа на място, където времето винаги е топло. Представителят на университета на Лас Палмас подчерта, че неговото висше училище е на 30-място в международните класации по преподаване на туризъм и на около 60-о място – по морски науки.

Трудно е да се каже какъв е бил ефектът от това така добре посетено изложение. Това ще се разбере едва през юни, когато се подават документите за кандидатстване. Ако обаче се съди по интереса, който провявяха българските ученици, със сигурност доста от тях ще предпочетат да следват в гостоприемна Испания. Една група от тях бяха от столичното 22 СЕУ „Г. С. Раковски“, където има засилено изучаване на езика на Сервантес. Гимназист от това училище запита дали ще има и други подобни изложения на испански университети. От отдел „Образование“ на Испанското посолство му отвърнаха, че се обмисля и второ издание на тази инициатива.

Изложението „Висше образование в Испания“ може да послужи като пример за българските университети за начина, по който активно да се търсят студенти в чужбина. Да се надяваме, че нашите представители, присъствали на българо-испанската университетска среща в петък, ще възприемат този подход.

От Испанска служба за интернационализация на образованието (SEPIE) съобщиха за сайта ни, че всяка година средно по 350 българи се записват за висше образование в Испания. Вероятно след успеха на първото изложение „Висше образование в Испания“ в София, техният брой ще се увеличи значително.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Още по темата на сайта ни:

Испански университети ще се представят в София на 27 и 28 януари

Българо-испанска университетска среща в София

 

Източник: www.evropaworld.eu