Филмова панорама по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Публикувано:
12:54ч / 27.01.2023г
Брой прочитания:
127
Брой коментари:
0

27 януари – Международният ден в памет на жертвите на Холокоста е обявен от Общото събрание на ООН за ден, в който се почита паметта  на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. Основните тържества в чест на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста се провеждат на територията на мемориала Аушвиц-Биркенау. 

По този повод Полският институт в София, ул. „Веслец“ № 12, организира от 30.01 до 02.02.2023 г. филмова панорама. Началото на прожекциите е от 18:30 ч. Всички филми се излъчват с български субтитри.

Вход свободен

30.01.  18:30  

„ФОТОЛЮБИТЕЛ” – реж. Дариуш Яблонски (документален филм, 57 мин.)

През 1987 г. в един от виенските антикварни магазини са открити няколкостотин цветни  диазпозитиви от времето на Втората световна война. Оказва се, че на тях са запазени сцени от живота в гетото на Лицманщад (германското име на град Лодз). Техен автор – това са първите такива в историята на фотографията – е Валтер Геневайн, австрийски гражданин, любител на фотографията и счетоводител. Той документира работата на евреите в гетото, превърнато в голямо производствено предприятие. Във филма се цитират германски документи и кореспонденция от периода на окупацията, които разказват за кулисите на гетото, за съдбата на самия Валтер Геневайн и ръководителите на еврейския анклав. 

31.01.  18:30  

 „КАБАРЕ НА СМЪРТТА“ – реж. Анджей Целински (документален филм, 95’)

Разказ за артисти с еврейски произход, борещи се по време на войната за оцеляване чрез единственото достъпно за тях оръжие: музикално, театрално и филмово творчество. За да се защитят от хитлеристкия репресивен апарат те използват шега, кабаретни представления, скечове, спектакли, песни и концерти, които организират в концлагерите и гетата. Борят се за живота си, но най-вече, както те самите подчертават, за душите и достойнството си.

01.02.  18:30  

„ЛЕЛЯТА НА ХИТЛЕР“ – реж. Михал Рогалски (80 мин., игрален филм)

Участват: Якуб Гушковски, Юлиуш Кшищоф Варунек, Марта Шчислович, Малгожата Пижак, Михал Петруш.

40-те години на ХХ век. Леон и синовете му работят на Висла, като събират пясък. Един ден мъжете вадят от реката жена и малката й дъщеря – двете са еврейки, избягали от Варшава, където вече няма къде да се укриват. Леон започва дълга борба за тяхното оцеляване. Дава убежище на жените в дома си, рискувайки живота на собственото семейство.

02.02.  18:30  

„БРАТЯ“ – реж. Лукаш Осталски (79 мин., с български субтитри)

Участват: Ян Хринкевич, Йовита Будник, Йенджей Хицнар, Миколай Матчак, Войчех Жентек.

Малко селце в Мазовше, 1943 година. Двама юноши – братята Янек и Сташек – намират в една от стопанските постройки укриващи се евреи.   Те са техни връстници – Абрам и Хаим, синове на уважаван аптекар, живял преди войната в съседното градче. Само те двамата са оцелели от погрома, който германците са устроили на евреите в близката гора. Въпреки смъртната опасност Янек и Сташек решават да скрият момчетата, но не съобщават на никого за решението си.

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Източник: Полски институ,т в София