Българо-италианския семинар по реставрация

Публикувано:
13:07ч / 07.06.2016г
Брой прочитания:
579
Брой коментари:
0

В програмата на ХIII Италиански фестивал, който се провежда от 17 май до 25 юли в България, беше включена и темата за реставрацията на културни паметници. На този сектор, в който Италия е световен лидер, беше посветен семинарът „Съхраняване и реставриране: от декоративни повърхности до исторически сгради“. Той се проведе в два последователни дни на две различни знакови места: на 30 май в Археологическия музей в София и на 31 май в Националната художествена академия. Участваха над 170 университетски преподаватели, архитекти, специализирани в реставрацията на исторически сгради, представители на италиански фирми, водещи в областта на технологиите, методологията, диагностиката и най-новите материали. Семинарът беше организиран в сътрудничество между ИЧЕ-Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, офис в София с директор Чинция Бруно и областите Венето, Емилия-Романя и Марке, с ценното съдействие на Археологическия музей в София и на Художествената академия.

Изказванията през първия ден бяха насочени към по-специализирана аудитория от експерти, занимаващи се с реставрация като: италианската система за обучението в областта на реставрацията и мобилността на изследователите и студентите (Лаура Баратин, Университет в Урбино-Марке); „Консервационни проблеми, свързани със съоръжения в могилни насипи от археологически обекти в България: представяне на тракийските гробници Хелвеция, Грифони и Оструша“ (арх. Петър Петров и реставратор Петър Попов) и др.

Беше обменен опит за опазване и реставрация на мозайки в софийската Базилика „Света София” и италианските археологически обекти Нора, Помпей, Херкулан, за структурното укрепване на исторически сгради, възстановяването и социализацията им. Важен акцент на семинара бяха модерните материалите за консервация и реставрация.

Много от участниците говориха за възможностите, които дават на реставраторите новите технологии: „3D сканиране и виртуална реалност на археологическите и архитектурни обекти“ (Паоло Клини, Политехнически Университет в Марке); „3D възстановяване на плана на римския град Pollentia – Urbs Salvia“ (Роберто Перна, Университет в Мачерата); „Нови технологии за реставрация и мониторинг на монументални и каменни обекти и фрески“ (Серджо Кало’, реставратор от Venetian Heritage Cluster); „Неинвазивни диагностични изследвания и използване на нови технологии в историческите архитектурни обекти в южната част на областта Марке“ (Грациела Розели, Университет в Камерино).

ПDSC01114рез втория ден българо-италианският семинар по реставрация се проведе в Национална художествена академия. Обсъдено беше използването на европейски фондове за опазване на културно-историческото наследство в България. Имаше и кръгла маса: „Възможностите за бизнес партньорство в областта на опазване на културното наследство“ с модератор: Чинция Бруно, директор на Агенция ИЧЕ – Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, офис в София.

В първата част от програмата за този ден модератор беше Ина Желязкова, отговаряща за Европейски фондове – Агенция ИЧЕ в София. Участва и д-р Надежда Кирова-Йовчева, директор на „Музея за история на София“.

С интерес беше изслушано изказването на експерта по Европейски фондове д-р Иво Костов за финансовата подкрепа на ЕС при опазване на културното наследство. Той говори за алтернативни финансови инструменти, фондове за градско развитие чрез инвестиране в реставрация и социализация на културно наследство, като се спря и на иновативни бизнес модели за културното наследство. Акцент в изказването му беше професионалната квалификация на младите хора, които се ангажират с опазването на архитектурните паметници, и създаването на младежка заетост чрез обучението на средни кадри в областта на реставрацията и консервацията. Оказва се, че в момента липсват зидари, мазачи, каменоделци, техници в областта на опазване на архивите, икони и др., които да са обучени в специфичните технологии на реставрация и консервация на каменни стени, антични и средновековни мазилки, реставрация на средновековни книги, ръкописи, карти, икони и картини. Подаден е за одобрение българо-румънски проект по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-C, чрез който ще се финансира изграждането на две модерни консервационно-реставрационни мобилни бази за обучение на консервация на камък, картини и архиви. Ще бъдат обучени до 700 български и румънски младежи. Друг българо-румънски проект по тази програма е за превръщането на регионални библиотеки в интерактивни музеи. Целта е да се разраDSC01096ботят библиотечните зали като пространства за музейни интерактивни атракции, като се представят колекциите на 12 румънски и български културни институции. Очаква се проектът, озаглавен „Невероятния произход / и настоящето на дунавските хора, реката, битките, любовта и бъдещето на тази цивилизация, която се е създала по река Дунав от векове – разказани в книги, снимки, вестници, картини, пощенски картички, карти, писма „, да доведе до 10% увеличение на туристите в градовете Крайова, Силистра и Видин.

„Лабораториите, свързани с консервация и реставрация, могат да получат до 100% финансиране по оперативна програма „Наука и образование за интеригентен растеж“, но не в частта за така наречените „Центрове за компетентност“, а в частта „Центрове за научно усъвършенстване“ в рамките на Приоритет 4 от програмата, насочен към развитието на творчески индустрии – каза д-р Иво Костов. – Ще бъдат отделени по 40 млн. лева на център. Ако сега започнете да подготвяте такъв проект и се свържете с Министерството на образованието и науката, което е управляващият орган на програмата, може да кандидатствате, когато бъде отворена процедурата за набиране на проекти. Бихте могли да работите в сътрудничество с исторически музеи и други културни институции у нас, но ще получите повече точки, ако привлечете партньори от страни, членки на ЕС. Италия в тази област би била идеален партньор, защото голяма част от българското културно-историческо наследство е от Античен Рим.“

Д-р Иво Костов съобщи, че такъв Център за консервация и реставрация ще бъде изграден в Смолян на стойност 750 хиляди евро, и предложи услугите си да помогне безвъзмездно с консултации при подготовката на подобни проекти.

DSC01123По време на семинара, естествено, се стигна и до въпроса дали трябва да се правят бутафорни възстановки на антични паметници на културата. Мнението, че макар и бутафорни, те привличат туристите, не беше добре прието от археолозите. При всички случаи обаче трябва да се търсят съвременни форми, за да се популяризира историческото наследство на дадено селище.  По време на кръглата маса с модератор Чинция Бруно, директор на Агенция ИЧЕ, опита си споделиха зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, арх. Петкана Бакалова, Клаудия Тедески от Restauro Specialistico, Паоло Чиконяни от Ediltecnica,
Паоло Чоконеа от C.T.S.

Пример как може да стане по-привлекателна за посещения забележителност като Казанлъшка гробница даде Анастасия Ангелова чрез изграждане на Тракийски атракционен парк. Той ще включва занаятчийски ателиета, в които ще се показва как траките са обработвали кожи, правели са бижута и др. Посетителите ще могат да наблюдават и да участват в конна езда, ще има дегустация на вино. Предвидена е и открита сцена, на която вечер ще бъдат показвани спектакли, свързани с живота на траките. Предстои изграждане на веломаршрут, който да отвежда до различните тракийски гробници в околността.

В програмата на семинара бяха включени двустранни бизнес срещи, както и посещение на археологически и исторически обекти в София.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ – 30 май и 31 май 2016 г.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu