Приключва Първият фестивал на италианското кино в България

Публикувано:
12:14ч / 06.06.2016г
Брой прочитания:
692
Брой коментари:
0

Софийското кино „Одеон“ беше домакин на Първия фестивал на италианското кино в България. От 31 май до 5 юни почитателите на италианската култура имаха възможност да гледат десет филма, наградени с „Давид на Донатело“, сред които бяха „Чудесният младеж“ на режисьора Марио Мартоне, „Салво“ на Антонио Пиаца, „Латино любовник“ на Кристина Коменчини, „Кореспонденцията“ на Джузепе Торнатори с участието на Джеръми Айрънс и др..

Кинофестивалът започна на 31 май с прожекция на документалния филм „Зад белите очила“ за живота на Лина Вертмюлер, първата жена в историята на световното кино, която получава номинация за „Оскар“ за най-добра режисура за филма си „Красавецът Паскуалино“ (1957г.).  Началото на събитието даде Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в присъствието на режисьора Валерио Руиц, продуцента на филма Леонардо Рекалкати, Марко Монтеки, председател на Италианската търговска камара в България, както и гости от Италия. Създателите на филма „Зад белите очила“ бяха първите, получили специалните порцеланови плакети, дело на Крисимир Иванов, който съдействаше и за цялостната организация на кинофестивала. Впоследствие такива плакети получиха и други участници в него.

Фестивалът ще приключи на 6 юни в театър Иван Вазов с „Marina“ на режисьора Стен Конинкс в присъствието на актьора Луиджи Локашо, както и на много други актьори, режисьори и продуценти, които ще пристигнат в София за този празник на италианското кино.

Накрая – няколко извода с поглед към бъдещето:

Огромният интерес към Първия фестивал на италианското кино в България подсказа, че ако той стане ежегодна традиция, е добре да се провежда в по-голям киносалон или пък в няколко киносалона, което би дало възможност филмите да бъдат прожектирани повече от веднаж. Хубаво би било също да се уточнява, че част от местата се заемат с покани и притежателите на такива покани се ползват с предимство. Информацията: „вход свободен“ оставя у хората впечатлението, че влиза онзи, който пристигне по-рано, а това създаваше недоразумения между многобройните чакащи пред кино „Одеон“.

Важно е обаче да се отбележи успехът на фестивала. Поздравления към организаторите му: Италианската търговска камара в България и Културна асоциация „Тициан“, в сътрудничество с Академията на италианското кино и наградите „Давид на Донатело“, Италианският културен институт в София, Община София и проектът „Творчески град на киното на ЮНЕСКО“ и под патронажа на Посолството на Италия в София, Министерството на културното наследство и дейности и на туризма на Италия и на Министерството на културата на България.

Сродни публикации в сайта ни:

ХIII Италиански фестивал в България

Източник: www.evropaworld.eu