Българска музика ще звучи през май в Златната зала на Музикферайн – Виена

Публикувано:
11:00ч / 25.04.2022г
Брой прочитания:
183
Брой коментари:
0

Дългоочакваният гастрол на Софийската филхармония в Златната зала на Музикферайн – Виена ще се състои през май. Гостуването, което трябваше да се състои през декември, беше отложено заради локдауна в Австрия. На 17 май в най-престижната музикална зала в света ще прозвучат гротескната сюите „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов, Славянски танци №2 и №8 от Дворжак и Пета симфония от Чайковски.

Сюитата на Веселин Стоянов показва най-красивото от българската музика, съчетано с уникална оркестрация в духа на най-добрите европейски традиции от първата половина на 20 век, като успява да съчетае наглед несъчетаеми неща – например във втората част „Бай Ганьо във Виена“, виенският валс преминава по един майсторски завладяващ начин в неудържима ръченица. А изпълнената с тъга и носталгия последна част – „На село“ може да накара и най-коравосърдечния емигрант да пожелае да се завърне в родината.” – споделя директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, който е и диригент на концерта.
Гостуването в Музикферайн е резултат от изключително успешния концерт на Филхармонията през декември 2019 и е третото в историята на Националния оркестър.
И този път събитието е под патронажа на Президента на Република България.

Билети за концерта са налични тук: https://www.musikverein.at/konzert/eventid/48364

Софийската филхармония отдавна се е утвърдила като един от водещите институти в музикалния живот на България, представителен за цялата ни съвременна музикална култура. Високите художествени постижения на състава са свързани с имената на изтъкнати фигури като Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов, Васил Казанджиев, Влади Симеонов, Димитър Манолов, Емил Табаков, Юлиян Ковачев, Найден Тодоров, Мартин Пантелеев.
Репертоарът на Софийската филхармония обхваща творби от цялата световна музикална литература – от класиката до най-съвременни опуси, включително и премиерни изпълнения на десетки български произведения.
В последните пет години Софийската филхармония работи с едни от най-известните и уважавани класически музиканти в света като Юлиан Рахлин, Пласидо Доминго, Сара Чанг, Томас Хемпсън, Юрий Башмет, Табеа Цимерман, Елена Башкирова, Александрина Пендачанска, Соня Йончева, Патриция Копачинская, Максим Венгеров, Светлин Русев, Анджела Георгиу, Вадим Репин, Паул Бадура-Скода, Никола Мартинучи, Джошуа Бел, Елина Гаранча, Марин Алсоп, Готие Капюсон, Еманюел Паю, Катя и Мариел Лабек, Хуан Диего Флорес, Кристоф Ешенбах, Шарл Дютоа, Иво Погорелич, Марта Аргерич, Гидон Кремер и мн.др.

Софийската филхармония е отличена с редица престижни награди, между които: „Музикант на годината”, „Златна лира”, „Златно петолиние”, „Златно перо”, „Кристална лира”, “Почетен знак на София”, “Почетен знак на Президента на Република България”. От 2017 директор на Софийската филхармония е Найден Тодоров.

Найден Тодоров не само реализира успешна диригентска кариера в симфоничния и музикално-сценичния жанр, но през целия си артистичен път се доказва с ярки идеи и активно професионално ръководство. Изявява се на сцените в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ. Участва и в международни кросоувър проекти.
Професионалният му път минава през Средното музикално училище в Пловдив (1993). На 16-годишна възраст прави диригентския си дебют и създава Младежки оркестър „Пловдив”, с който реализира няколко европейски турнета. В България учи дирижиране при Кръстю Марев и Александър Владигеров. От 1993 е студент на Урош Лайовиц и Карл Остерайхер във Виенския университет; от 1996 специализира в Музикалната академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. Завършва магистратура в Нов български университет (2001), докторантура в Лондонския университет (2004) и културен мениджмънт в Нов български университет (2013). Стипендиант е на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, Ротари клуб – Виена (1995-1997) и на Швейцарската фондация „Георг Вахтер” (1996-1998).

В България Маестро Тодоров работи с всички симфонични оркестри и оперни театри. Със Софийската филхармония работи от 2001, от 2004 е нейн постоянен гост-диригент и главен гост-диригент, от началото на 2017 година е избран за неин директор. За изпълнението си на Втора симфония от Густав Малер със Софийските филхармоници (2005) Тодоров получава своята първа „Кристална лира”. През същата година осъществява нов запис на Националния химн на България със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. За популяризирането на българската музика със Софийска филхармония получава наградата на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“ и наградите „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и мн.др.

През 2008 заедно със Софийската филхармония Найден Тодоров дебютира в залата на Юнеско в Париж.

От 2018 като част от образователната политика на Филхармонията Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

В началото на 2018 той дирижира Софийската филхармония на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР в Брюксел, със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов. А през месец декември 2019-а година под диригентството на Найден Тодоров, Софийската филхармония изнася концерт в Златната зала на Музикферайн – Виена.

През 2019 е избран от слушателите на Българското национално радио за втори път за „Музикант на годината”.

Източник: Софийска филхармония