„Реалност и мистика“ – избрани дарени колекции в СГХГ

Публикувано:
09:55ч / 25.04.2022г
Брой прочитания:
152
Брой коментари:
0

Веднага след Великденските празници, на 27 април, сряда, от 18.00 часа, Софийската градска художествена галерия ще представи нова изложба от поредицата „Другото око“.

РЕАЛНОСТ И МИСТИКА

Избрани дарени колекции във фонда на СГХГ

27 април – 10 юли 2022

Откриване: 27 април, сряда, 18:00 ч.

Проектът на СГХГ „Другото око“ представя периодично експозиции по идея и подбор на външни куратори не-изкуствоведи, да работят с творбите от фондовете на галерията и да създадат своя посока на размисъл в изкуството. По покана на галерията куратор на настоящата изложба е Георги Войнов – икономист и дългогодишен колекционер на съвременно изкуство.

Георги Войнов обръща поглед от една страна към дарителството, а от друга към реалността и мистиката в произведенията на конкретни творци в областта на графиката и скулптурата.

Изложбата представя четирима големи български графици и техният поглед към света. Общото което свързва различните по тема и материал творби (печатна графика и скулптура), представени в настоящата изложба, е че всички те са влезли в колекциите на Софийска градска художествена галерия като дарения. В изложбата са включени 82 графики и 15 малки пластики – дело на творци от различни поколения, с различна естетика, житейска философия и стил на изразяване.

Експозицията е съставена от работи, подбрани от самите автори измежду собствените им произведения и дарени в графичния и скулптурния фонд на СГХГ, както и творби, дарени на галерията от наследниците на известни наши художници.

Веселин Стайков и Преслав Кършовски търсят своите теми в действителния, видим свят. При Румен Скорчев и Николай Майсторов разказът на вечните притчи или сантиментални спомени е облечен в мистика и обвързан с нереални същества и ситуации. Грубият житейски отпечатък в керамичните портрети на Маргарита Радева контрастира с меките пластични форми на миниатюрните скулптури на Маргарит Цанев и така тези творби се приобщават към представените в изложбата графични произведения.

Вляво: Преслав Кършовски, „Рувейде“, 1937,

гравюра на дърво, 

диаметър 32,5 см

Вдясно: Румен Скорчев, „Тънка червена линия“, 1999,

литография, 50х30,5см

Обръщайки поглед към дарените колекции в СГХГ, настоящата изложба е израз на почит и уважение към дарителите за техния благороден акт, равностоен на художествената значимост на дарените произведения.

 Дарителството в изкуството е личен избор, но с изключително обществено присъствие и значение.

Източник: СГХГ