Индийски класически театър на сцената на НАТФИЗ

Публикувано:
08:17ч / 04.05.2022г
Брой прочитания:
164
Брой коментари:
0

На 4 май от 19 ч., на Голяма сцена в Театър НАТФИЗ, ще бъде представена пиесата “Разпознатата [по пръстена] Шакýнтала” – творба на най-големия санскритски драматург Калидáса (5 век), сравняван в индийската култура с Шекспир. Спектакълът е основното събитие в рамките на едномесечния културно-образователен проект в сферата на индийската класическа драма и театър, ръководен от Шри Алок Пáндей и Шримати Пýрнима Пáндей от град Варанáси, Индия. Те са известни както на индийската, така и на международната сцена с това, че стриктно съблюдават и пазят класическата традиция, идваща от трактата по театрално изкуство “Натяшастра” (2 век пр. Хр.). В момента г-н Алок Пандей и г-жа Пурнима Пандей провеждат заключителните занимания от специализирано едномесечно обучение по Бхáратанáтям със студенти във II курс, специалност Театър на движението – Пантомима, (випуск 2024), от класа на проф. д-р Велимир Велев. Изтъкнатите педагози и артисти са у нас по покана на Индологическа фондация “Изток-Запад”. Цялата програма от участия на г-н Алок и г-жа Пурнима Пандей в България се провежда с любезната подкрепа на посолството на Република Индия в България.

Бхаратанатям

Стилът танц-театър Бхаратанатям е създаден  преди  пет хиляди години и се съхранява и до днес. Изпълнява се главно от брахмани, жени и мъже, като чрез драмата на танца се пресъздават истории от древната индуска философия. Участниците в уъркшопа се запознават с уникалната техника, в която краката държат ритъма, ръцете разказват историята чрез жестови език (мудри), а лицето изразява емоциите.

Проектът

Мащабният проект включва обучение по класическия музикално-танцов театрален стил Бхáратанáтям в НАТФИЗ, НБУ, СУ “Св. Климент Охридски”, два открити курса – за начинаещи и за напреднали, както и пет сценични представления в различни градове на страната. Проектът се осъществява в партньорство с НАТФИЗ, НБУ, специалност Индология към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, посолството на Индия в София, община Перник, община Пловдив, със специалното участие на индолозите проф. Ананд Шарма и д-р Уша Шарма и със съдействието на българското посолство в Делхи.

Част от събитията

В началото на април, със съдействието на департамент „Театър“ на НБУ, г-н Алок Пандей и г-жа Пурнима Пандей проведоха едноседмичен практически уъркшоп по Бхаратанатям, който завърши с представление-демонстрация на студентите от БП „Театър“ и МП „Театрално изкуство и общество“ в Университетски театър на НБУ на 8 април.

На 15 април се състоя представление в Перник, а на 23 април, на откритата сцена пред община Пловдив, индийските педагози и артисти се срещнаха с публиката в града.

Индологическа фондация “Изток-Запад” (ИФИЗ)

Фондацията започва дейността си през 1991 г. Регистрирана е официално през 1997 г. като публична фондация с нестопанска цел за подкрепа и развитие на новосъздадената специалност Индология към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През годините тя става активен участник в развитието на двустранните отношения между България и Индия в областта на образованието и културата, като работи в партньорство с всички релевантни държавни и публично-частни институции както в България, така и в Индия.

 ПРОГРАМА

на 4 май, 2022, НАТФИЗ

Индийски класически театър

(постановка в три части)

 „Разпознатата по пръстена Шакунтала“ (Abhijnana Shakuntalam)

санскритска драма

Автор: Калидаса (5в.)

Режисьор-постановчик: Алок Пандей

В ролите: студенти от класа на проф. В. Велев, 2-ри курс, Пантомима, НАТФИЗ,

Павел Тодоров, Десислава Иванова, Десислава Иванова, Биляна Цолова, Даниела Ивайлова, Диана Петрова, Грета Георгиева, Илиана Гаминчева, Марина Атанасова, Ралица Николова, Анджелика Матуш

„Красивата карамфилова лиана“ (Лалит Лаванг Латa)

Автор: Джаядева (12в.)

Постановка и хореография:  Алок Пандей и Пурнима Пандей

В ролите: Катя Тошева, Марина Кошутова, Виктория Маринчева, Грета      Господинова, Елица Петрова, Калина Цанкова

„Историята на принцеса Мира Бай“(16в)

 Сценарий и режисура: Алок Пандей

Хореография: Пурнима Пандей

В главната роля: Пурнима Пандей

Поддържаща роля: Катя Тошева

Участват още: Елена Кожушкова, Виктория Маринчева, Грета Господинова, Елица Петрова, Калина Цанкова

Представлението ще се състои на 4 май 2022 от 19:00ч в театъра на НАТФИЗ, ул. „Георги С. Раковски“, 108 А, София – център

Вход свободен, до изчерпване на местата.

Организатори: Национална академия за театрално и филмово изкуство

Индологичеса фондация „Изток – Запад“

Посолство на Република Индия

Източник: Индологическа фондация “Изток-Запад”