Българският филм „Виктория“ вече е по кината в САЩ

Публикувано:
16:09ч / 06.06.2015г
Брой прочитания:
620
Брой коментари:
0

Филмът „Виктория“ на българската режисьорка Майя Виткова тръгва по кината в САЩ. Дистрибуторът Big World Pictures избра да разпространи лентата по салоните в Америка заради „изключителните му кинематографични качества“. Премиерата на „Виктория“ бе също отвъд океана. Филмът първо бе представен на фестивала „Сънданс“, основан от легендата Робърт Редфорд. Тогава лентата на Виткова обра овациите на публиката и критиката с изключително увлекателния разказ за отношенията на три поколения жени – майка, дъщеря и дете, родено без пъп. „Филмът е едновременно много личен и универсален, показва, че режисьорът му изключително прецизно владее целия процес на правене на кино“, обясни директорът на Big World Pictures Джонатан Хауел. „Виктория“ тръгва по екраните в САЩ от януари догодина. Това е вторият български филм, който ще бъде пуснат по американските кина през последните 30 години и ще стигне до публиката отвъд океана. „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов също бе избран за дистрибуция в САЩ от Film Movement, след като се представи много добре на фестивала в Торонто миналия септември.

Премиерата на „Виктория“ по българските кина миналата година беше белязана от скандал. Лентата бе сред селектираните да представи страната ни на американските филмови награди „Оскар“ в категорията чуждоезичен филм. Тогава бе избран филма „Българска рапсодия” на режисьора Иван Ничев, който обаче е и член на съвета, избиращ филма кандидат за „Оскар”. Майя Виткова настоя за отмяна на вота заради очевидния конфликт на интереси, както и за прегласуване. Самият Ничев обясни, че за него няма проблем. В момента на вота, той не е бил в залата за гласуване. „Българска рапсодия“ не пожъна успех на „Оскар“-ите, докато в същото време филмът „Виктория“ продължи да шества по престижни световни фестивали, като бе показан дори и в Кан.

Историята във филма се развива на фона на три исторически епохи в България – комунизма, събитията от 1989 г. и периода на „прехода към демокрация“. Историческите събития обаче са само фон, на който се разгръщат сложните отношения майка-дъщеря. Млада жена става майка на нежелано от нея дете, което се ражда без пъп навръх 9 септември. Ролята е изиграна блестящо от носителката на „Аскеер” Ирмена Чичикова, която създава великолепен образ на ранима жена, чудовищно отчуждена от всичко около себе си. Детето й без пъп, което е кръстено Виктория, обаче става хит в комунистическа България. Лично Тодор Живков, изигран от Георги Спасов, обявява момиченцето за „бебе на десетилетието”, защото давало надежда, че майките вече ще работят за социалистическото общество, докато децата им растат и се развиват сами „некъде другаде”. Виктория нарича Тодор Живков „кръстник” и има пряка телефонна връзка с него. Всичко свършва с идването на 1989 г. В годините на демокрацията конфликтът между майката и дъщерята продължава, но той вече е мълчалив. „Във филма разказах за отношенията между мен и майка ми. Разказах как се преоткрихме, макар и на по-късен етап от живота ми”, обясни Виткова. Във филма участва и Анастасия Ингилизова, чиято героиня няма нито една реплика, но пък това прави образа й безкрайно убедителен. Тя е майка на момче, което се ражда заедно с Виктория и е с недъг на крачето, но по милост, покрай детето без пъп, получава апартамент от народната власт. Изящната операторска работа на Крум Родригес допълва режисурата на Виткова. Музиката във филма не само доизяснява действието, но сама по себе си също е разказ, вплетен в историята на героите. Филмът е копродукция с румънската „Мандрагора” и е продуциран от Виткова и копродуциран от Анка Пую.

Силвия Петрова