Илияна Йотова за експлоатацията на човешки труд в ЕС

Публикувано:
09:31ч / 07.06.2015г
Брой прочитания:
201
Брой коментари:
0

„Трябва да напишем законодателство за условията на труд за работниците от трети страни, за да защитим интересите на нашите собствени граждани.“, каза Илияна Йотова – зам. председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП при представянето на доклада за тежката експлоатация на труда, изготвен от Агенцията за основните права в ЕС. По-рано Групата на социалистите и демократите в ЕП се обяви за политика на нулева толерантност към експлоатацията на труда. Според българският евродепутат това е свързано и с борбата с трафика на жени и проституцията. Тя добави, че за съжаление, европейското законодателство все още не дава достатъчна социална защита на нискоквалифицирания труд. Предизвикателствата пред всички държави членки са огромни, защото пред прага на Европа е огромна вълна от бежанци, каза още г-жа Йотова.

„Не само граждани на трети страни стават жертва на експлоатация от недобросъвестни работодатели. В техния капан попадат и много граждани на ЕС“, каза Илияна Йотова. Изследването показва, че фирмите, които злоупотребяват с труда на работниците в ЕС често остават неразкрити и ненаказани. В това число влизат както редица фирми посредници с изрядна документация за намиране на работа, така и работодатели с редовни разрешителни. Сред засегнатите сектори са земеделието, строителство, хотелиерство, домашни помощници и производство на ишлеме.“, каза още българският евродепутат. Поканените на представянето на доклада експерти отбелязаха, че експлоатацията се улеснява от езиковата бариера, заплахи срещу членове на семейството, лишаване от храна и непознаване на възможностите за обръщане към правосъдието и липсата на механизъм за парични компенсации при констатирани нарушения от страна на работодателя. „В редица случаи българи заминават в друга държава членка да работят при много тежки условия за половин или една година и след това не им се изплаща дължимата изработена сума“, коментира след това Илияна Йотова.

„Европейският парламент предлага на ЕК по моя инициатива да направи изследване за недекларирания труд при жените в ЕС“, заяви Илияна Йотова. „Очаква се Европейската комисия да одобри пилотния проект за изследването, който предложих от името на Комисията по равенство на половете в Европейския парламент. Надявам се да имаме положителен отговор в началото на септември т.г., защото проблемът с експлоатацията, особено на българки, е много сериозен във всички държави членки на ЕС. Трябва да имаме поглед върху реалните нива на недекларирания труд, който полагат нашите съграждани, за да намерим най-добрия начин, по който да прилагаме европейското законодателство.“, коментира в заключение Илияна Йотова.

 

Източник: Европейски информационен център на Илияна Йотова