„Бележитите портрети на Надар“ в Национална галерия – Двореца

Публикувано:
08:52ч / 20.06.2018г
Брой прочитания:
476
Брой коментари:
0

Четиридесет от най-добрите портрети на големия френски фотограф Феликс Надар ще бъдат изложени в Националната галерия – Двореца. Между  тях са портретите на  Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на 19-и и началото на 20-и век.

Изложбата ще бъде открита на 21 юни (четвъртък) от 18:00 ч. и с нея ще завърши Петият фестивал Фотофабрика.

Жозеф-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР е роден в Париж на 6 април 1820г. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясни изразени социални идеали, той е  първият фотограф противопоставил се на общественото мнение, развивайки до край идеите и вкусовете си. Записва името си в историята на фотографията, като първият човек направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на  почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите ”.

Експериментатор и артист, днес големите му портрети представляват Пантеон на епохата му.

Повече информация за твореца може да намерите на сайта на Френския институт в България.

Българската публика ще има възможност да разгледа изложбата „Бележитите портрети на Надар” от 21 юни до 26 август 2018г. Тя се осъществява от Френския институт в България, благодарение на престижния музей Jeu de Paume в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция.

Национална галерия – Двореца

Адрес: площад „Княз АлександърІ”

(От вторник-неделя: 10:00-18:00ч.; Каса отворена до 17:30ч.)

http://www.nationalartgallerybg.org/

Допълнителна информация, както и подробности по темите и събитията, състояли се  по време на петия фестивал ФотоФабрика:

https://www.fotofabrika.org

Петият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година.

Източник: Френски институт в България